Ramazandan bir gün önce oruç tutmak mekruh mudur?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Adile tarafından 23 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Ramazan’dan önce “şek günü”, yani şüphe günü diye bir gün vardır. Bu gün Şaban ayının son günü mü, yoksa Ramazan ayının ilk günü mü olduğu hususunda şüpheye düşülen gündür. Şüpheli görülen böyle bir günde oruç tutmak mekruhtur. Fakat, şek günü olmadığı hususunda kesin bir bilgi varsa oruç tutulabilir. Hatta Ramazan gelmeden iki-üç gün önce oruca başlamak da mümkündür. Çünkü, bu oruç, Şaban ayında tutulan nafile oruçtur. Bunun da sevabı vardır.

    Günümüzde Ramazan hilalinin tesbiti ve başlangıcı astronomik hesap ve takvim yoluyla yapıldığından Ramazan’dan bir gün önce oruç tutmak caizdir. Bunun adına “Ramazan’ı karşılama” denmesinin hikmeti de şuradan kaynaklanmış olabilir.

    Peygamber Efendimiz (asm) Ramazan ayına hürmetten dolayı Şaban ayında oruç tutulmasını tavsiye ederdi. Enes bin Malik’in rivayetine göre, bir seferinde sahabeler Peygamberimize sordular:

    “Ya Resulallah, Ramazan’dan başka fazileti en çok olan oruç hangi aydadır?”
    Bu soruya Peygamberimiz şöyle cevap verdiler:
    “Ramazan’a hürmeten Şaban ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizi, Zekat: 28)

    Bu hadiste sözü edilen faziletten dolayı Ramazan’dan birkaç gün önce Şaban ayı içinde oruç tutmak caiz ve sevaplıdır.

    Ramazan’dan sonra tutulan oruca gelince; Ramazan’ı “uğurlama” niyetiyle oruç tutulmaz. Böyle bir oruç da yoktur. Ancak, “Kim Ramazan orucunu tutar, sonra bunun arkasından Şevval’dan altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, yıl boyunca tutulan oruç gibidir.” (İbni Mace, Sıyam: 33) mealindeki hadisten hareket eden müçtehidlerden bazıları, Ramazan’ı müteakip Bayramın birinci gününden sonra Şevval ayı içinde oruç tutmayı müstehap saymışlardır. Bu oruç nafile bir oruçtur. Fakat, başta İmam-ı azam olmak üzere İmam-ı Malik ve Ebû Yusuf gibi alimler de, "halk bu orucu vacip bir oruç zanneder" endişesiyle Şevval ayında oruç tutulmamasını daha uygun bulmuşlardır. Selef ulemasından da hiçbir alim Şevval orucu tutmamıştır.

    Bununla beraber sevabı hatırı için Şevval ayında oruç tutulabilir. Fakat, bunu vacip bir oruç olarak değil de, nafile olarak bilmek lazımdır.