Ramazan ayının önemi hakkında bilgi

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 7 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Ramazan ayının önemi hakkında bilgi

    Ramazan-ayının-önemi-hakkında-bilgi.

    Ramazan ayı, Kur’an ayıdır, Allah’ı yüceltme ayıdır, takva ayıdır, şükür ve tevbe ayıdır. Yüce Allah’ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır. Nefsani duygularımızı kontrol altına almayı öğrenme ayıdır. Yani Ramazan ayı, Rahmet ayı olup, oruç ibadetinin dışındaki amellere karşılık olarak birden yediyüz misline kadar sevap verileceği müjde eden Allah’ın ayıdır. Diğer taraftan oruç, -Peygamber Efendimizin deyimiyle- kötülüklere karşı bir kalkan olduğu gibi, insan olmanın vazgeçilmez şartlarından olan merhamet duygularını güçlendirmenin çok değerli bir aracı olması bakımından önemli bir ibadettir.


    Ramazan ayı bizler için bir fırsat, ibadet mevsimi, eğitim zamanıdır. Özellikle ibadet ayı olması hasebiyle manalarını bilerek veya bilmeyerek yaşantımız içinde bazı ıstılahlar kullanmaya başlarız. Hz. Peygamber’in hicretinden bir buçuk sene sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılınmış olan oruç ibadeti,1 İslâm’ın beş şartından biridir. Hz. Peygamber bu hususu “İslâm beş şey üzerine bina olunmuştur: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in (s.a.v.) Allah’ın Resûlü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek, Ramazan orucunu tutmak” diyerek bildirmiştir.

    Kur’ân-ı Kerîm oruç ayı olan Ramazanda inmiştir. Hastalık, sefer ve ağır iş nedeniyle orucu kaza etme ruhsatı verilmiştir. Bu kolaylık, Ramazan ayı günlerinin tamamlanması, Allah’ı tazim ve O’na şükredilmesi için gösterilmiştir:
    Ramazan ayının önemi hakkında bilgi“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyleyse, sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir”.
    İslâm’ın ilk zamanlarında, farz olan Ramazan orucunu tutarken sahur yemeği yoktu. Oruç tutan kimse, akşam orucunu açınca yatsı namazını kılıp uyuyuncaya kadar yer içerdi. Bundan sonra yemek, içmek ve kadınlara yaklaşmak haramdı. Oruç ibadeti, İslâm’dan önceki semavî dinlerde de bulunmaktadır. Eğitici, olgunlaştırıcı ve koruyucu yönü orucun bütün semavî dinlerde farz kılınmasını gerektirmiştir. Dinleri ve nesilleri birbirine bağlayan oruç ibadeti, dini kültürün oluşumunda da önemli temel taşlardan biri olmuştur. Oruç, insanın manevî gelişiminin doruk noktası olan takvayı amaçlayan bir ibadettir:
    “Ey iman edenler ! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz”. Ramazan ayının önemi hakkında bilgi; Yüce Allah orucu, zorluğu nedeniyle belli günlerle; Ramazan ayının günleri ile sınırlandırmıştır. Ayrıca orucu daha sıkıntılı hale getirmesi muhtemel iki durumu (hastalık ve yolculuk) gibi oruç emrinin hemen peşinden geçerli mazeret olarak zikretmiştir.

    İslam dininde çok önemli bir yeri olan, rahmet kapılarının sonuna dek açıldığı, yardımlaşma ve dayanışmanın artığı, sevginin, saygının, sabrın ve kardeşliğin daha da güçlendiği birlik ve beraberliğin kat kat daha da pekiştiği, Ramazan ayı mübarek bir aydır. İnsanlığı karanlıktan aydınlığa çıkaran kutsal Kitabımız Kur”an-ı Kerim, bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı gece olan Kadir Gecesi de bu ayda bulunmaktadır.