Peygamber Efendimiz’in Günlük Yaptığı İbadetler

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 1 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Peygamber Efendimiz’in Günlük Yaptığı İbadetler

    peygamberimizin-gunluk-yaptigi-ibadetler.

    Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, günün her saatinde, her vesileyle Allah-u Zülcelal’i zikreder, nimetlerine şükreder ve daima dua ederdi,. Uykudan uyanınca da ilk işi dua etmek olurdu.

    Peygamberimiz sabaha kadar uyumaz, gecenin son kısmında, seher vaktinde kalkardı. Uyandığı vakit, Allah’ın yeni bir gün bahşetmiş olmasına şöyle şükür ediyordu:“Bizi, öldürdükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun. Dönüş, yalnızca onadır.” (Buhari; Deavat, 7)

    Uyandığı zaman peygamberimizin ilk işi dişlerini misvaklamak olurdu. Abdeste de dişleri misvak ile temizleyerek başlardı. “Eğer ümmetime zorluk verecek olmasaydım her namaz için misvak kullanmalarını emrederdim. (Müslim, Tahara: 15)

    Peygamberimiz Sallallahü aleyhi vesellem ibadete hazırlık için temizlenmeye önem verirdi. Abdest bozacağı zaman şöyle dua ederdi:“Allahım! her tür şeytandan ve pisliklerden sana sığınırım.”
    Oradan uzaklaşırken; “Bağışlamanı dilerim” anlamında “Gufranek” derdi (Tirmizi, Taharet 7)

    Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam abdeste besmele ile ve Allah’ın rızası için niyet ederek başlardı. Abdest sırasında azalarını yıkarken dualar okurdu.

    Abdest uzuvlarını, üçer kere yıkardı. Parmak aralarına, yüzük altına, sakal altına ve ökçelere dikkat ederdi. Seferde bile askerlerini: “Vay ateşten o topukların haline… “(Buhari, Vudü; 27,29; müslim; Tahare, 30) buyurarak uyarmıştı.

    Peygamberimiz sallallahü aleyhi vesellem in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Kim abdestini güzelce alır ve sonunda; kelime-i şahadet getirirse kendisine cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan içeri girer.”

    Peygamberimiz ashabına hep namaz konusunda tembihte bulunur: “Kulun kıyamet gününde hesaba çekileceği ilk ibadet namazdır, eğer namazı tam çıkarsa kurtulmuş ve kazanmış olur, eksik çıkarsa kaybedenlerden olur “(Tirmizi, Salat, 188) buyururdu.