İslamiyet öncesi dönemde ki geçim kaynakları hakkında genel durum

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve saadet tarafından 5 Şubat 2021 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    İslamiyet öncesi dönemin genel özellikleri

    İslamiyet'in ortaya çıkışını, yayılma sürecini Peygamber Efendimizin karşılaştığı güçlükleri anlamak için öncelikle Arap Yarımadasının toplum durumuna bakmamız gerekiyor. Çünkü islamiyetin yayilayacağı bölgenin kültürel, sosyoekonomik ve idari sistemini bilmek aslında Resullah Peygamber Efendimizin vazifesinin ne kadar çetin olduğunu bize anlatmaktadır.


    İslamiyetten önce Arap toplumunda ki hayatı belirleyen etkenleri iklim, kabilecilik anlayışı, hayvancılık,tarım ve ticaret belirlerdi. Arap Yarımadasında çöl iklimi mevcut olduğu için en çok faydalanılan şey develer olmuştur. Hem göçebe hemde yerleşik hayatta bulunan insanlar faaliyetlerine deve ile yön vermiştir.

    Bulunduğu yarımadada ki alanın çöl ile kaplı olması ve akarsu kaynaklarının hiç gelişmemesi veya olmaması sebebiyle Arapların temel besin kaynağını genellikle avcılık ile yapmış oldukları et ürünleri veya süt ve süt ürünleri olmuştur.

    Arabistan'ın geçim kaynakları arasında önemli olan bir diğer önemli konu ise tarımdır. Özellikle düzenli yağış alan Yemen toprakları onlar için çok önemlidir.

    Arapların kültürel yapısı üzerinde en çok etkili olanı ticarettir. Çünkü ticaret yapılacak alan bir sürü farklı milletten,farklı kültürden ve farklı dinden insanların bir araya gelmesi demektir. Burada kültür karmaşası,din karmaşası olacağından dolayı aslında İslamiyet'in yayılma sürecini belirleyen, halk arasında yayılmasını sağlayan temel faktör ticarettir. Çünkü Peygamber Efendimizin de bizzat ticari faaliyetlerde bulunarak bazı toplumları İslamiyet'e kattığı görülmektedir.


    Özellikle çeşitli yerlerde kurulan ticaret panayırları burada alışveriş amacının yanında Arapların sosyal hayatını çok etkilemiştir.