Havle Binti Hakim (r. anha) Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 8 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Havle Binti Hakim(r. anha) kimdir?

    Havle’nin (radıyallahu anhâ) annesi Daife bintil-As, babası Hakim ibn-i Ümeyye’dir. Allah Resûlü’ne akrabalığı vardır. Hayatında en çok lezzet aldığı şey, Resûlullah’ı ziyaret edip, O’na hizmet etmekti. Hizmet etmeyi kendisine prensip edinmişti âdeta.Havle, İslâm dinini tanıyıp Müslüman olunca inandığı Allah’ın büyüklüğünü anlayabilmek ve marifetini derinleştirmek için çalışıp durdu. İbadetlerini her gün biraz daha fazlalaştırıp takvayı yakalayabilmenin mücadelesi içindeydi. Herkes tarafından “Saliha” bir hanım olarak biliniyordu. Onun karşısına, Cenab-ı Hak, Ashab arasında zühd ve takvası ile bilinen Osman ibn-i Maz’un’u çıkardı. İç derinliği ve enginliğine sahip bu iki insan evlenip, mesut bir yuva kurdular.Osman’ın (radıyallahu anh) vefatından sonra Havle (radıyallahu anhâ), başka biriyle evlenmeyerek hayatının geri kalan kısmını dul olarak geçirdi.

    Havle (radıyallahu anhâ), Hz. Hatice Validemizin vefatından sonra Efendimiz’in Hz. Aişe ve Hz. Sevde ile evlenmesinde dünürcülük yaptı. Bir gün, Efendimiz’in (aleyhisselâm) huzuruna gelerek:
    – Ey Allah’ın Resûlü, yanınıza girdiğim zaman Hatice’nin eksikliğini görüyorum, dedi. Efendimiz (aleyhisselâm):
    – Evet, Hatice çocuklarımın annesi idi, diye cevap verdi. Havle bu cevap üzerine, Resûlü Ekrem’e Hz. Aişe ve Hz. Sevde’den bahsederek:
    – Eğer isterseniz dünür gidebilirim, dedi.
    Resûlullah’ın kabul etmesi üzerine Havle (radıyallahu anhâ), her ikisinin de dünürcülüklerini yaptı.Allah Resûlü’nden duyduğu hadisleri ezberleyen Havle (radıyallahu anhâ), on beş tane hadis rivayetinde bulunmuştur. Onlardan bir tanesi şudur:
    “Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ‘Kim bir yere iner de ‘Eûzü bimkelimâtillâhit-tâmmâti min şerri mâ halak’ diye dua ederse, o yerden(başka bir mahalleye) göç edesiye kadar hiçbir şey kendisine zarar vermez, veremez.’ buyurdu.”