Namaz Gece namazı (teheccüd namazı) kılınışı,fazileti ve önemi

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve saadet tarafından 12 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Gece namazı (teheccüd namazı) kılınışı,fazileti ve önemi


    Teheccüd Namazı (Gece Namazı) Teheccüd, zıt anlamlı kelimelerden olup, hem uyumak, hem de uyanmak anlamlarına gelir.

    Sonraları gece uyanıp namaz kılan kişiye "Hecûd” denilmiş, böylece istilah (terim) olarak “Teheccüd; Allâh-u Te âlâ'yı zikretmek ve namaz kılmak için gece uyanmak” mânâsında kullanılmıştır.

    Yatsı namazından sonra uyumadan kılınan namaza "Salâtü'lleyl (gece namazı)” denir. Yatsı namazından sonra bir miktar uyuduktan sonra kılınan namaza ise özellikle "Teheccüd namazı" denir. Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bu namazı devamlı kılmıştır.

    Peygamberimiz (s.a.v) teheccüd namazını sekiz rekât olarak kılardı, fakat vitir namazını gecenin sonuna bıraktığı için bu namazı on bir rekâta ulaşırdı. Bazen de teheccüdü on rekât kılar, böylece toplam namazı on üç rekât olurdu.

    Ancak Hz. Muhammed (s.a.v) gece namazında kıyamı çok uzun yaptığı için, rukü ve secdede de o miktarda durduğundan onun namazı saatlerce sürerdi. Dolayısıyla bizim gibi dayanıksız kimselerin teheccüdü on iki rekâta kadar kılması müstehab görülmüştür.

    Teheccüd namazının, her iki rekâtta selam verilerek kılınması daha fazîletlidir. Teheccüd namazı kılan kişi Yüce Allâh ( c.c.) çokça zikredenlerden addedileceği için kendisine büyük bir mağfiret ve pek çok sevap vaadedilmiştir. Nitekim Cenab-ı Allâh şöyle buyuruyor:

    Gece namazı (teheccüd namazı) kılınışı,fazileti ve önemi.

    “Allâh'ı çokça zikreden erkekler ve (çokça) zikir yapan kadınlar, şüphesiz Allâh bunlar(in işledikleri günahlar) için büyük bir mağfiret (bağışlama) ve (taatlarına karşılık olarak da) pek büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” (Ahzâb Süresi:35)



    Teheccüd namazı gece namazı nasıl kılınır

    "Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya" şeklinde niyet edilebilir. İki ile oniki rekat arasında kılınabilir. En azı iki rekat, en çoğu oniki, ortası ise sekiz rekattır. Her iki rekatta selam verilmesi daha faziletlidir.