Gece ibadeti nedir? Gece ibadeti nasıl yapılır

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Gece ibadet eden Allah’a daha yakın olur. Peki İslam’da gece ibadeti nasıl yapılır? Gece yapılacak ibadetler nelerdir? Gece ibadetlerine nasıl kalkılır? Peygamber Efendimiz gece nasıl ibadet ederdi?

    Farz olan ibadetler dışında nafile olan ibadetlere önem vermek bizi Allah’a daha da yaklaştırır. Özellikle gece uykudan kalkarak yaptığımız ibadetler ruhumuzu temizler ve yüceltir.

    GECE İBADETLERİNE NASIL KALKILIR?

    Bir adam İbrahim bin Edhem Hazretlerine:

    “–Gece ibadetine kalkamıyorum, bana bir çare öğret.” deyince İbrahim bin Edhem Hazretleri, ona şu cevabı verir:

    “–Gündüzleyin Allah’a isyan etme; geceleri O seni huzûrunda durdurur. Geceleyin O’nun huzûrunda bulunmak, yüce bir şereftir. Günahkarlar bu şerefi hak edemezler!”

    GECE YAPILACAK İBADETLER

    • Teheccüd namazı
    • Zikir
    • İstiğfar
    • Kuran-ı Kerim tilaveti
    • Dua
    • Kuşluk (Dûha) namazı

    GECE İBADETİ

    Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

    “(O muttakiler, geceleri namaz kılmak ve istiğfar etmek için) yanlarını (tatlı) yataklarından ayırırlar. Rablerinin azabından korkarak ve rahmetini umarak dua ederler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da hayır yollarına infak ederler.” (Secde, 16)

    Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu:

    “Gecede bir saat vardır ki, Müslüman bir kimsenin Allah’tan, dünya veya ahiretle alakalı bir hayır talebi o saate rastlarsa, Allah dilediğini ona mutlaka verir. Bu saat her gecede vardır.” (Müslim, Müsafirin, 166)

    GECE İBADETİNİN FAZİLETİ

    Peygamber Efendimiz, manevi terakkinin en mühim vasıtlarından biri olan teheccüdün bütün ümmeti tarafından hassasiyetle eda edilmesini istemiştir. Bu husustaki telkinlerine öncelikle yakınlarından başlamış ve bir gece Hz. Ali ile Fatıma’nın kapısını çalarak:

    “-Namaz kılmayacak mısınız?” buyurmuş, gecenin manevi feyzinden istifade etmelerini ısrarla tavsiye etmiştir.

    Diğer ashabına da:

    “Aman gece kalkmaya gayret edin! Çünkü o, sizden önceki salih kimselerin adeti ve Allah’a yakınlık vesilesidir. (Bu ibadet) günahlardan alıkoyar, hatalara keffaret olur ve bedenden dertleri giderir.” buyurarak onları seherlerde uyanık olmaya davet etmiştir. (Tirmizi, Deavat, 101/3549)

    Yine hadis-i şerifte:

    “Mümin her geceyi on ayet okuyarak ihya ederse gafillerden yazılmaz.” buyrulur. (Ebu Davud, Salat, 326)