Dua Dua etmenin yeri ve zamanı

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 3 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Cenab-ı Allah'ın Kuran'da tarif ettiği duada kişi Allah'u Teala'nın kendisini gördüğünü, duyduğunu kavramış, O'na saygı ve korkuyla boyun eğmiş ve O'nun önünde kulluğunu açıkça kabul etmiştir.

    Kur'an-ı Kerim'e bakıldığında duanın belli bir vakti olmadığı görülür ve insanı dua etmeye yönelten her türlü istek, bu ibadetin vaktinin geldiğinin göstergesidir. İnsanın istek ve ihtiyaçları devamlı olduğu için duası da devamlı olmalıdır. Açıkçası duanın belirli bir vakti, saati yoktur.

    Fakat Kur'an-ı Kerim'de, (İhlaslı olarak dua edin!) duada günlük uğraşların dışında kalan saatlere, yani geceye ve sabah namazı vaktine dikkat çekilmektedîr. Bir ayette "Onlar, sabredenler, gerçekten itaat eyleyenler, mallarını yoksullara harcayanlar ve seher çağlarında, suçlarının yarlıganmasını dileyenlerdir." (Al-i İmran Suresi, 17) olarak tarif edilmekte ve dolayısıyla günün bu en erken saatinin önemi vurgulanmaktadır. Başka ayet de ise, gece vaktinin, hareketli olan gündüze göre düşünme, okuma ve duaya daha elverişli olduğu şöyle bildirilmektedîr:

    "Doğrusu gece neşesi (gece ibadeti, insanın iç dünyasında uyandırdığı) etki bakımından daha kuvvetli, okumak bakımından daha sağlamdır. Çünkü gündüz, senin için uzun uğraşılar vardır. Rabbinin ismini zikret ve herşeyden kendini çekerek yalnızca O'na yönel."
    (Müzemmil Suresi, 6-8)

    Dua için belli bir vakit (zaman) sınırı konulmamış olmasına rağmen, Kur'an'ın seher vaktîne ve geceye dikkat çekmesinin büyük hîkmetleri vardır. Cenab-ı Allah ile yakın bir bağlantı kurarak samimi bir dua ile güne başlayan müminin gün içinde Allah Azze ve celle'nin rızasını unutması ya da sınırlarını göz ardı etmesi ihtimali çok azalır. Güne dua ile başlayan insan, gün boyunca Cenab-ı Allah'ın kendisini izlediğinin bilinci ile hareket eder.

    Kur'an-ı Kerim'de öğütlenmiş olan gece duası da gün içinde dünyevi uğraşlarla zaman geçiren insanın kendi kendine bir vicdan muhasebesi yapmasına vesile olur ve insanın gün içerisinde başına gelen ve zahiren olumsuz gibi gördüğü olayları daha hikmetli, tevekküllü ve şuurlu bir biçimde değerlendirmesini sağlar. İnsanın gece saatlerinde dua için vakit ayırması, gün içinde yapılan hataların gözden geçirilmesine ve bu hatalardan dolayı tevbe edilmesine, bağışlanma dilemesine ve günlük uğraşıların insan ruhunda yarattığı muhtemel olumsuzlukların önüne geçilmesine bir vesiledîr.

    "(Musa) Hemencecik onların sürülerini suladı, sonra yine gölgeye çekilerek dedi ki: "Rabbim, doğrusu bana indirdiğin her hayra muhtacım." (Kasas Suresi, 24)
     
    Kamil bunu beğendi.