Cenab-ı Allah bize kendini dört yolla anlatır

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Adile tarafından 28 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Allah (cc) bize kendini 4 yolla anlatır

    1. Kainat: Muhteşem bir sanat eseri olan kainat, insandaki akli ve hissi bütün duyguları fazlasıyla uyaracak inceliklere, güzelliklere ve sırlara sahiptir. Bu alemde görebilen gözler için her şey şüpheye yer bırakmayacak şekilde O'nun varlığını haykırmaktadır:
    "Gökleri ve yeri var eden Allah hakkında şüphe mi olur?" İnkara şartlanmamış her bir akıl, kainatın göz kamaştıran mimarisi ve baş döndüren düzenli işleyişinden hareketle, kainattan objektif veriler elde edebilir ve onu adeta bir kitap gibi sayfa sayfa okuyabilir.

    Bir yerdeki düzen, o düzeni kuran birisini, bir eserdeki san'at onun sanatkarını ve yine bir yerdeki ihsan ve ikram, orada var olan bir ihsan ve ikram sahibini göstermez mi? Bu cümleden olarak, eğer insan, gaflet ve şartlanmışlıkla bozulmamış kalp/akıl gözüyle bu kainata bakabilirse, ondaki san'at, düzen, plan ve ihsan gibi hakikatlerden yola çıkarak, bunların, sonsuz bir ilim, kudret ve ihsan sahibi bir Yaratıcı'nın varlığını gösteren birer delil olduğuna gözüyle görmüş gibi inanacaktır.

    2. İnsanın kendisi: İnsan, -hem fizyonomisinin diliyle hem de onu varlıklar hiyerarşisinin en üstüne çıkaran ruhunun/vicdanının diliyle- Allah'ın varlığına şahitlik eden canlı bir delildir. Özellikle insanoğlunun sahip kılındığı vicdan mekanizması, yaşadığı varlık alemi ile gayb alemi arasında bir buluşma noktası oluşturur. Allah'ın varlığı ve birliği konusunda bir pencere vazifesi görür. Kişiye özel ve fevkalade duru bir kaynak oluşturur.

    Günahlarla karartılmamış ve de şartlanmışlık ve önyargılarla balans ayarı bozulmamış her bir vicdanın ibresi, Sahibi'ne doğrudur. Zira, temelde bütün vicdanların ibresi, Allah tarafından, kendisini gösterecek şekilde ayarlanmıştır.

    İnsan fıtratının şuurlu cephesinin diğer bir adı olan bu dil, asla yalan söylemez ve de Yaratıcı'sını terennüm eden sesi külliyen yok olmaz. Ancak bu sesin inkarla kısılması veya bastırılması imkansız değildir.

    3. Kur'an-ı Kerim: İnsanın cevap bulmak zorunda olduğu "Ben kimim? Neden böyleyim ve nereye gidiyorum? Ölümle çıkmak zorunda olduğum bu dünyada işim ne? Beni kim bu aleme oturttu ve irademin dışında gelmiş olduğum bu yerlerin anlamı nedir? Buradan gitmek istemediğim halde neden kalamıyorum? Ölüm nedir? Ölümden ötesi var mıdır? Varsa nasıldır?..." vb. pek çok soruya en mükemmel ve ikna edici cevaplar vermesiyle eşsiz ve benzersiz bir kitap olduğunu gösteren Kur'an da, kendisini gönderen İrade'nin (Allah'ın) varlığının en büyük delillerindendir.

    4. Peygamberimiz Muhammed (s.a.v): O, getirdiği Kitap ve o Kitab'a göre ortaya koyup uyguladığı hayat ve de gösterdiği hedeflerle Allah'ı tanıtan canlı bir örnektir. Çöl ikliminde yaşayan bedevi kabilelerden asırlara hitap edecek medeniyetler kuran bir toplum vücuda getirmesi ve de, onun insanlığa verdiği hareketin günümüzü bile derinden etkileyip, dinamik hale getirmesi, insanların Allah'ı tanımasına yardımcı olacak güçlü bir delildir.