Mübarek üç aylardan birincisi nedir?

Konusu 'Bunları Biliyor muydunuz?' forumundadır ve saadet tarafından 14 Nisan 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Mübarek üç aylardan birincisi nedir.


    Mübarek üç aylardan birincisi nedir?

    Yerin, göklerin, zamanın ve her şeyin yaratıcısı Cenab-ı Hak’tır. Çiçek çiçeğe benzer ama gül başkadır. Insan insana benzer ama.onların içinde Hz. Muhammed (s.a.v.) başkadır. Ay aya benzer ama onların içinde üç aylar başkadır. Gece geceye benzer ama onların ve içinde kandil geceleri bambaşkadır. Üç aylar, Receb-i şerif, Şaban-ı şerif ve Ramazan-ı şerif aylarıdır. Bu aylar rahmet, mağfiret, bereket aylarıdır. Kulun Rabbine daha da yaklaşacağı ve ibadetlere yoğunlaşacağı mübarek aylardır.

    Zarfı değerli kılan mazruf, yani zarfın içindeki kıymetli şeylerdir. Receb-i şerifdeki Regaib ve Mirac Kandilleri ile Şaban-ı şerif ayındaki Berat Kandili ve Ramazan-ı şerif ayındaki Kadir gecesi bu ayların katma değeridir.Onun, için de ibadetin her çeşidiyle değerlendirilmelidir.

    Hicri takvime göre kameri ayların sayıları on ikidir. Bunlar; Muharrem, Safer, Rebiu’l Evvel, Rebiu’l Ahir, Cemaziye’l Evvel, Cemaziye’l Ahir, Recep, Şaban,Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır. Oruç ve hac gibi bazı ibadetler bu aylara göre eda edilir.Kameri aylar ya 29 veya 30 çeker.


    Bu mübarek aylardan birincisi olan Recep; kutlu zaman dilimi içerisinde yer alan üç ayların hem ilki, hem de müjdecisi konumundadır. Recep ayı, Regaip ve Miraç gibi mübarek geceler ve ilahi tecelliler ile şereflendirilen, Ramazan’a hazırlıkların başladığı mübarek ve şerefli bir aydır.

    Recep ayının ilk Cuma gecesi, kandiller silsilesinin ilki mübarek Regaip Kandili, duaların kabul edileceği ve dileyen kullarına Cenab-ı Hakk’ın ihsan ve ikramının bol bol verileceği bir gecedir. Bu gece Allah lütuflarını sağanak yağmurlar gibi yağdırır. Regaip Gecesi, Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.)’in Yüce Allah’ın çok özel tecellilerine mazhar olduğu, nurlu lütuf ve ihsanlara eriştiği bir gecedir.

    Mübarek üç aylar, günahlardan arınma, sevapları kazanma mevsimidir. İnsanların, işlemiş oldukları günah, hata, ve kusurlarından tövbe ederek temizlenmesi için üç aylar herkes için büyük bir fırsattır. Üç aylar; mübarek Ramazandan önce oruçla buluşmaların, namazları huşu içeriside kılmanın, ibadetleri çoğaltmaların, hayırda yarışmaların, tövbe ile Allah’a yaklaşmanın ve manevî kazanç elde etmelerin çokça görüldüğü aylardır.

    Bu duygularla bütün tüm Müslümanların mübarek üç aylarını ve 8 Nisan Cuma gecesi idrak edeceğimiz Regaip Kandili’ni tebrik ediyor, bu kutlu zaman diliminde Yüce Alah’a yapılan dua ve ibadetlerin, bütün İslam aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, yeryüzünde savaşın, anarşi ve gözyaşının yerini huzur ve barışın almasına vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyoruz.