Önemli Kabirde ilk sorgu sual, imanın kabirdeki faydası

Konusu 'Peygamber Efendimizin sünnetleri' forumundadır ve saadet tarafından 23 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Kabirde ilk sorgu sual, imanın kabirdeki faydası

    Enes bin Mâlik’in (ra.anh ) şöyle rivayet etmiştir: Peygamber Efendimiz (aleyhisselam ) “Meyyit mezara konup, mezar başındakiler dağılırken onların ayak seslerini işitir. Sonra yanına yüzleri siyah ve gök gözlü iki melek gelir. Birine Nekîr, diğerine Münker denir. Meyyite; ‘Muhammed (s.a.v.) hakkında ne dersin?’ dediklerinde, eğer mü’min ise, bu iki meleğin suallerine cevap olarak; ‘Muhammed (aleyhisselam ) , Allâh (c.c.) kulu ve Resûlüdür. Eşhedü en lâ ilahe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh’ der. Bu iki melek; Biz elbette biliyoruz ki, sen dünyâda da böyle derdin’ derler. Daha sonra kabre cennetten yaygı serilir. Cennet elbiseleri giydirilir. Meyyit için cennetten bir kapı açılır. Kabre cennet kokuları yayılır. Şayet meyyit kâfir ise, bu iki meleğe cevap olarak; ‘Ben bilmem, insanlardan işitirdim, bir şeyler söylerlerdi, ben de onu söylerdim’ der. Bu iki melek; ‘Biz elbette biliyoruz ki, sen öyle derdin’ derler. Sonra toprağa sıkış diye emrolunur. Toprak, o kimsenin üzerine sıkışır, kaburga kemiklerini birbiri üzerine geçirir ve Allâh (c.c.) onu bu yattığı yerden kaldırıncaya kadar, dâima azâb içinde bulunur” Peygamberimiz buyuruyor.

    Sahih bir hadis-i şeriftir. Ehl-i sünnet ve cemaat alimleri, kabirdeki hayat hakkında icma’ etmişlerdir. İmam-ı Haremeyn, “Şamil” adlı kitabında şöyle diyor: “Önce gelen alimler, kabir azabı ve meyyitlerin kabirlerinde hayatta oldukları, rûhların cesedlerine iade edildiği husûsunda ittifak etmişlerdir.”

    Abu Bakr ibn al-Arabi “Emedül-aksa” adlı kitabında şöyle diyor; “Mükellef olanların kabirlerinde diriltilip, onlara sual sorulması husüsunda Ehl-i sünnet arasında ihtilaf yoktur” demiştir.

    Hasılı, rüh cesede iade olunur. Cesed sual vaktinde diriltilir. Bu andan kıyamete kadar, ya ni’mete kavuşur veya azab görür.
    (İmam-ı Sübki, Şifa Üs-sikam fi ziyareti hayril-enam)