Geiger-Müller Nasıl Bir Sayac, Geiger-Müller özelliği nasıldır?

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve saadet tarafından 23 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Geiger-Müller Nasıl Bir Sayac, Geiger-Müller özelliği nasıldır.


    Geiger-Müller Nasıl Bir Sayac, Geiger-Müller özelliği nasıldır?

    Geiger-Müller sayacı

    Beta parçacıkları ve kozmik ışınlar gibi ışınları belirlemeye veya şiddetini ölçmeye yarayan aygıt. Hans Geiger’in bulup, Müller’in yardımıyla geliştirdiği Geiger Müller sayacı, ışınımlardan korunmak için olduğu kadar, radyoaktif maden filizlerinin aranmasında da kullanılır. içi gaz (hava basıncında ya da hava basıncının altında argon, vb. bir gaz) doldurulmuş, metalden ya da içi metal kaplı camdan bir iyonlaştırma borusu ile bu borunun içine gerilmiş ve yalıtılmış artı potansiyelli bir telden oluşur. Boru nükleer ışığına tutulduğunda, gaz iyonlaşır. Eksi iyonlar (elektronlar) ortaya gerili iletken telde (anot), artı iyonlar da metal silindirde toplanır.

    Geiger-Müller sayacı yüklü parçacıkları bulur ve sayar. Bir cam boru (A) ile içindeki negatif yüklü metal silindir ya da anot ( 1) ile pozitif yüklü bir tel ya da anottan (2) oluşur. Yüksek enerjili bir tanecik (siyah) düşük basınçlı bir gaz doldurulmuş (gri) bamya girince (B), gazın bir atomuna çarpar ve bir elektronu serbest bırakır. Elektron anot tarafından (mavi), serbest kalan artı yüklü iyon da (kırmızı) katot tarafından çekilir. Daha sonraki çarpışmalar sonucunda yeni elektronlar serbest bırakılır (CD) ve bunların oluşturduğu elektron çığı, elektronik aygıt (E) tarafından kaydedilir:

    Anotta toplanan elektronlar, .bir elektron çığının başlamasına yol açar; çığ da bir darbe oluşturur. Bu darbeler elektronik bir aygıt tarafından sayılır.