Tarihin Yeniden Yazıldığı Yer Çanakkale Kahramanlık Hikayeleri

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve saadet tarafından 19 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin


    Tarihin Yeniden Yazıldığı Yer Çanakkale  Kahramanlık Hikayeleri.

    Tarihin Yeniden Yazıldığı Yer Çanakkale Kahramanlık Hikayeleri


    Çanakkale'den Kahramanlık Hikayeleri

    Her zaferin bir kahramanı, her kahramanın bir hikayesi vardır. Çanakkale Zaferininde sayısız kahraman ve hikayesi var. Bazıları yıllar sonra bir mektup ile öğrenilen hikayeler bazıları da dillerden dillere dolanan kahramanlık destanları


    HAKKINI HELAL ETSİN


    Kocadere köyünde büyük bir sıhhıye çadırı kurulmuştur. Ülkenin dört bir yanında gelen yaralı askerler tedavi edilmektedir. Bu askerlerden biri Lopsekı'nın Beybaş köyündendir ve ağır yaralı bir şekilde son dakikalarını yaşamaktadır.. Komutanının elbisesine yapışır ve dudaklarından şu sözler dökülür. .

    “Komutanım! Ben ölüyorum. Lopsekili İbrahim Onbaşı'dan Mecidiye borç almıştım. Söyleyin hakkını helal etsin!'

    'Sen merak etme evladım.“ der komutan. Az sonra yaralı asker şehit olur.

    Aradan biraz zaman geçer. Şehit olan askerlerin künyeleri ve üzerlerinden çıkan eşyalar komutana teslim edilir. Komutan. künyelerin arasında Lopsekili fark eder. Pusulasına baktığında ise şöyle bir not görür. Ben Beybaş köyünden Halil'e 1 Mecidiye borç vermiştim. Olur da kendisiyle görüşemezsem. söyleyin hakkını helal etsin.


    Tarihin Yeniden Yazıldığı Yer Çanakkale  Kahramanlık Hikayeleri.
    KINALI HASAN

    Çanakkale Savaşı'nda Yüzbaşı Sırrı Bey. askerlerini teftiş ederken içleri'nden birinin saçının kınalandığını fark eder ve şöyle der. 'Hiç erkek saçını kınalar mı?'

    Mehmetçik “Buraya gelmeden evvel anam kınalamıştı komutanım. Neden bilmiyorum. der. Biraz zaman geçer ve Mehmetçik annesine mektup yazar. “Komutanım sordu Benim saçımı neden kınaladın ana?'

    Annesinin cevabı şöyledir.

    'Ey gözümün nuru Hasan'ım.

    Köyümüzde rahat rahat oturalım mı? Vatan sevgisi' içimizde alev alev yanıyor. Sen ecdadından. babandan aşağı kalamazsın... Beni ve seni Allah yarattı. vatan büyüttü Allah. bu vatan için seni besledi. Bu vatanın ekmeği iliklerinde duruyor...Sen bu ailenin seçilmiş kurbanısın... Hasan'ım. söyle zabıt efendiye. bizim köyde kurbanlık ayrılan koyunlar kınalanır. Ben de seni evlatlarımın arasından vatana kurban adadım. Onun için saçını kınalamıştım. Gözlerinden öperim. Anan. Hatice.

    Tarihin Yeniden Yazıldığı Yer Çanakkale  Kahramanlık Hikayeleri.

    İnsanlık Dersi
    Çanakkale Savaşı'nda bir kolu ve bir ayağını kaybeden Fransız General Bridges. yurduna döndüğünde bir savaş hatırasından bahseder;

    “Fransızlar! Türkler gibi mert bir milletle savaştığınız için daima iftihar edebilirsiniz. Hiç unutmam. Savaş sahasında dövüş bitmişti. Yaralı ve ölülerin arasında dolaşıyorduk. Türk ve Fransız askerleri süngü süngüye gelip cığır zayiat vermişlerdi. Bu sırada gördüğüm bir hadiseyi ömrüm boyunca unutamayacağım. Yerde bir Fransız askeri yatıyor. bir Türk askeri de kendi gömleğini yırtmış onun yaralarını sarıyor. kanlarını Temizliyordu. Tercüman vasıtası ile şöyle bir konuşma yaptık:

    Niçin öldürmek istediğin askere yardım ediyorsun? Mecalsiz haldeki Türk askeri şu karşılığı verdi:

    “Bu Fransız yaralanınca cebinden yaşlı bir kadın resmi çıkardı. Bir şeyler söyledi. anlamadım ama herhalde annesi olacaktı. Benim ise kimsem yok. İstedim ki. o kurtulsun. anasının yanına dönsün". Bu asil ve alicenap duygu karşısında hüngür hüngür ağlamaya başladım. Bu sırada. emir subayım Türk askerinin yakasını açtı. O anda gördüğüm manzaradan yanaklarımdan sızan yaşlarımı dondurduğunu hissettim. Çünkü, Türk askerinin göğsünde bizim askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı ve bu yaraya bir tutan ot tıkamıştı. Az sonra ikisi de Öldüler..."

    Fransız Generali BRIDGES

    Yusuf Kenan

    Düşman devletler çıkartmalarını önce Seddülbahir ve Arıburnu'na yapar. Buralardan koroya çıkan düşman birlikler Kilitbahir platosunu ele geçirip. Gelibolu'yu kontrol altıncı olmak isterler. Planladıkları gibi karaya çıkacak askerlerine destek sağlamak için birkaç noktaya daha asker çıkarırlar. Fakat Türk ordusu bunun istihborcıîını olmamıştır. Yusuf Kenan ve silah arkodoşlorı Seddülbahir cephesinde 3 bin kişiden oluşan bir alaycı karşı direnmektedir. Düşmanın Seddülbahir'e yaptığı çıkartmanın en zorlusu Ertuğrul ve Tekke koylarında yaşanır.

    Binbaşı Mahmut Sabri Bey bu koylar için Yusuf Kenan'dan destek ister. Bu destek ihtiyacını gidermek için Yusuf Kenan 250 askeri ile hemen harekete geçer. yalda İkiz Koyu'ndaki 2 bin düşman askeri ile karşılaşır. O sırada bir karar vermesi gerekir ve Yusuf Kenan desteğe gitmekten vazgeçip İkiz Koyu'ndcıki düşman askerine doğru saldırıya geçer. 250'ye karşı 2 bin!

    Aslında bu vazgeçiş. Çanakkale Zaferi için dönüm noktalarından biridir çünkü düşman. İkiz Koyu'ndan gizlice Türk askerinin arkasından saldırmayı planlamıştır. Yusuf Kenan'ın bu seçimi savaşın kaderini etkilemiştir.


    :