Bebeklerde Pişikle Nasıl Mücadele Ederiz?

Konusu 'Hanımlara özel' forumundadır ve Lasey tarafından 23 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Bebeklerde Pişikle Nasıl Mücadele Ederiz?

    Pişik; bebeklerde en sık rastlanan cilt sorunlarından biridir. Çocuk bezi bölgesinde herhangi bir yerde deride bir kızarıklık ya da tahriş. Bez bağlanan bebekler ve küçük çocuklarda görülür. Antibiyotik alan çocuklar maya ya da mantar enfeksiyonlarına karşı özellikle hassastırlar. Belirtileri ve bulguları duruma göre değişir; erkek çocuklarda bu kızarıklıklar penisin ucunda bir yara şekilde görülebilir.

    Pişik Neden Oluşur?

    Eğer ortam uygunsa, vücudun çeşitli bölgelerinde gelişebilen bir mikroorganizma pişiğe sebep olur. (Örneğin nemde ve sıcakta ortaya çıkan maya enfeksiyonları zaten tahriş olmuş cildi etkileyebilir). Eğer şartlar uygunsa ve gerekli önlemler alınmamışsa bu tip enfeksiyonlar bebekten bebeğe yayılabilir.

    Pişik Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

    Tedavi: Normal kontakt dermatit için: 1. Bebeğin bez bölgesindeki ıslaklığını azaltın. İslak olduğunu hissettiğiniz anda bebeğinizin altını değiştirin. Altını yıkadıktan sonra her zaman yumuşak hareketlerle kurulayın. Mısır nişastası sürmek de ıslaklığın azalmasına yardım edebilir ve ince bir tabaka pişik merhemi sürmek cildi bir sonraki idrar akışından koruyabilir (bu konudaki önerileri için çocuğunuzun doktoruna danışın). Eğer kumaş bebek bezi kullanıyorsanız ve ıslak bezi hemen değiştiremeyecekseniz bu koruma özellikle önemlidir.

    2. Havayla teması arttırın. Bebeğinizin ya da Çocuğunuzun evin içinde altı çıplak olarak dolaşmasına izin verin (fakat eğer bir ‘kaza’ olursa sadece evin kolay temizlenebilecek bölümlerinde). Bu gibi durumlar için lazımlığı hazırda tutun. Eğer bebeğiniz normalde kumaş çocuk bezleri ile birlikte su geçirmeyen külotlar giyiyorsa uygun zamanlarda üstteki külotu bir kenara bırakın. Ve çocuğunuzun altını açık bıraktığınız zamanlar cildini merhemle kaplayın. Hava da tıpkı ıslaklık gibi merhemden geçemez.

    3. Tahriş eden maddelerle karşılaşmayı en aza indirin. Kirli ve ıslak bizleri hemen değiştirin. Silmekten vazgeçin ve bezi değiştirirken altını temizlemek için sadece sıcak su ve pamuk bezler ya da yumuşak kağıt havlu kullanın. Çocuğunuzun altını temizlerken normal sabunu günde bir kereden fazla kullanmayın. Banyo suyuna Koloidal yulaf ürünleri (Aveeno gibi) eklemek özellikle penisinde kızarıklık olan erkek bebekler için iyileştirici olabilir.

    4. Bezlerini değiştirin. Farklı bebekler farklı bezlere farklı tepki gösterirler. Pişik daha çok hazır çocuk bezlerinde gözle görülür bir şekilde daha az olmasına rağmen bazı bebekler kumaş bezlerle daha çok rahat ederler; bazı bebekler de hazır bezlerin biriyle, diğerine göre daha fazla rahat ederler. Eğer bir çocuk bezi yukarıdaki sebeplerden dolayı bir kızarıklığı (pişiğe) neden oluyorsa çocuk bezinde bir değişiklik deneyin. Eğer evde temizlenen bebek bezleri kullanıyorsanız yarım bardak sirkeyle birlikte durulayın.

    5. tuvalete gitmeyi öğrenmeye hazır çocuklardaki inatçı pişikler için aşağıdaki önerileri uygulayın.Bebeklerde Pişikle Nasıl Mücadele Ederiz

    Pişik Tedavisinde Bitkisel doğal Çözümler

    Zeytinyağının içerisindeki antioksidanlar, A ve E vitaminleri sayesinde tahriş olan cildi nemlendirir ve bebeğinizin tenindeki pişiği önler.

    * Aynısafa ve adaçayı karıştırılarak yapılan çayla tahriş olan bölge sık sık pansuman yapılabilir.

    * Papatya çayı,ceviz yaprağı, kasık otu karışımı demlendikten sonra bebeğin pişik olan bölgelerine sürülebilir.

    Bebeklerde şunları kullanmayın: Borik asit (eğer yutulursa zehirlidir ve Çocuklu bir evde bulundurmak doğru değildir); talk pudrası ya da talk içeren herhangi bir ürünü (eğer solunursa solunum problemlerine yol açabilir). Ya da ailenin diğer fertlerinin kullandığı tıbbi gereçler (ürünlerin içerisinde bulunan bazı maddeler alerjik reaksiyonlara neden olabilir). Durumun teşhis edilmesi ve bebeklerdeki pişikle ilgili lokal tedavi uygulanabilmesi için aşadaki Şartlarda bebeğinizin doktoru ile görüşün: daha kötüye giderse, ağrılıysa ya da bütün kasıklara ve cinsel organ çevresine yayılıyorsa; kabarcıklar oluşuyorsa, dokununca acıyorsa, kabuk bağlıyorsa ya da penisi ucunda iltihap ve ağrı varsa; üç ya da dört gün içinde düzelmiyorsa ya da eğer açıklanamayan bir ateş çıktıysa. (Tedavinin ne kadar süreyle uygulanması gerektiğinden emin olun. Tedavi başladıktan sonra belirlenen zaman içinde durum iyiye gitmezse ya da daha kötü olursa tekrar doktora başvurun.) Eğer bebeğiniz çok hasta görünüyorsa ya da büyük kabarcıklar oluşmaya başladıysa (2.5 cm ya da daha büyük çaplı) hemen doktoru arayın.Bebeklerde Pişikle Nasıl Mücadele Ederiz

    Bebeklerde Pişikle mücadele etmek ve önlemek için: çocuk bezi bölgesini temiz ve kuru tutun (mısır nişastası uygulamak ıslaklığın azalmasına yardım edecektir); ıslak bezleri değiştirmeden önce çok fazla beklemeyin ve kirli bezleri hemen değiştirin; bebeğinize tahriş edebilecek yiyecekler vermemeye dikkat edin (bazı çocuklarda turunçgiller gibi bazı asitli yiyecekler tahriş edici dışkıya yol açar). Enfeksiyonlu bir çocuğun benzini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkadığınızı emin olun ve çocuğunuza evde ve anaokulunda bakan diğer kişilerin de aynı hijyenik önlemleri aldığından emin olun.