Dinimizde ilmin fazileti ve önemi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 17 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Dinimizde ilmin fazileti ve önemi

    Dinimizde-ilmin-fazileti-ve-önemi.


    İlimler çoktur buna mukabil insan ömrü de kısadır.Astronomi, tıp, matematik, güzel sanatlar gibi ilimlerin her birinin öğrenilmesi farz değildir. Bu ilimlerden sadece Yüce Allah’ın şeriatı ile ilgisi olması nispetinde öğrenilmesi farzdır. Örneğin astronomi vakit bilmek ve ona göre ibadet etmek, tıp ilmini bilip bedenin sağlığı için perhiz yapmak, matematik ilmi mirası taksim etmek, hayzın zamanını tespit etmek gibi durumlar içindir. O halde amelin gerçek olmasını sağlayacak kadar her ilimden öğrenim görmek farzdır.

    Bazı insanların ilmi amelden üstün tuttuğunu, bazılarının ise amelin ilimden daha faziletli olduğunu söylediklerini görürüz. Bunların ikisi de batıldır. Çünkü İlimsiz amel, amel değildir. Şu halde bir amel ilme bağlı olduğu zaman ameldir. Kul bu şekilde ameli ile Hakk’ın sevabına, ve rızasına yönelmiş olur. Bunun örneği namazdır. İlk önce taharet hakkında bilgi sahibi olunmaz ise; su, kıble, niyetin nasıl olacağı ve namazın rükunları konusunda malumat edinirmezse, namaz namaz olmaz. Amel, bizzat ilimle amel olduğuna göre cahil kişiler ameli ilimden nasıl ayırırlar?


    İlmi amelden üstün tutanlar da aynı şekilde batıl üzeredirler. Zira amelsiz ilim, ilim değildir. Dinimizde öğrenmek, ezberlemek ve kavramak, bütün bunlar birer amel ve iştir. Amel olduğu içinde kul bundan dolayı sevap alır. İki grubun sözleri budur. Bunlardan birisi, halkın durumunu ilme nispet eder. Halbuki halkın ilimle iş görmeye güçleri yetmez. Çünkü onlar ilmin hakikatine ulaşamamışlardır. Onun için ameli ilimden ayırmışlardır. Zira ilmi de ameli de bilmektedirler.


    O kadar ki, bu konudaki istekleri hırs haline gelmişti. Bunlar hiçbir zaman eğlenmeye ve boş laflar da tabii olmamışlardır, anlamsız bir yol tutmamışlardır. Bundan öte irfan yolunun âlimleri bu konularda eserler telif etmişlerdir, hoş ifadelerle Rabbani hatır ve hitaplardan deliller göstermişlerdir. Yardım ve muvaffakiyet Allah sayesindedir. Allah bize kafidir.