Kıyamet, ba’s, haşr, mizan, a'raf, berzah, sırat kavramları nedir

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 22 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Kıyamet, ba’s, haşr, mizan, a'râf, berzah, sırat kavramları nedir

    Ahiret hayatında yeniden diriltilme den sonraki adım haşr ve mahşer kavramlarıyla ifade edilir.

    Berzah alemi
    Sözlükte “iki şey arasındaki engel” anlamına gelen berzah kelimesi, dini terim olarak ölümle başlayıp yeniden diriltilmeye (ba‘s) kadar sürecek olan ara dönem, dünya ile ahiret arasındaki alem ve kabir hayatı karşılığında kullanılmaktadır.
    Ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar devam edecek olan hayata kabir hayatı denilir ve kabir hayatı, dünya ile ahiret arasında bir ara dönem olduğu için berzah hayatı diye de anılmıştır.

    Kıyamet
    Sözlükte kalkmak, dikilmek, ayaklanmak manalarına gelen kıyamet, bir terim olarak, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt üst edilmesi ve ölen varlıkların yeniden diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir.

    Ba’s
    “Ba’s” sözlükte “Birini kaldırıp harekete geçirmek, uykudan uyandırmak, diriltmek” manasındadır. İslami literatürde ise “Allah Azze ve cell'nin ahiret hayatını başlatmak üzere, kıyamet gününde ölüleri yeniden diriltmesi, onları kabirlerinden çıkararak hayata döndürmesi” demektir.
    Kur’an-ı Kerim'de ba’s kavramı yanında; “yeniden diriliş günü” anlamında “yevmü’l-ba’s”; “topraktan çıkış günü” manasında “yevmü’l- huruc” ve “pişmanlık günü” anlamında “yevmü’l-hasre” ifadeleri de yer almaktadır.

    Haşr ve mahşer
    Sözlükte toplanmak, bir araya gelmek demek olan haşr, terim olarak Allah Azze ve celle'nin, insanları hesaba çekmek üzere tekrar dirilişten sonra bir araya toplamasıdır. İnsanların toplandıkları yere mahşer denir.

    Mizan
    Sözlükte terazi manasına gelen mizan, ahirette hesaptan sonra tüm insanların amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. Terazide iyilikleri, kötülüklerinden ağır gelen kişiler kurtuluşa erecek, hafif gelenler kimseler ise cehenneme gideceklerdir.

    Sırat
    Sırat; kelime olarak yol, cadde, geçit manalarındadır. Terim olarak ise ahirette herkesin göreceği yol ya da köprüye denir. Sırat; mahşer yerinden başlayan, cehennemin üzerinden geçerek cennete kadar uzanan bir yol ya da köprüdür.

    A'raf
    A'raf “sur, dağ ve tepenin en yüksek kısmı” anlamındaki ‘urf’un çoğuludur. A'raf suresinin 46. ayetinde yer alan bu kavramın sırat üzerinde yüksek bir yer ya da cennetle cehennem arasında Uhud dağına benzer bir yerin adı olduğuna dair görüşler olsa da tercih edilen görüşe göre A'raf, cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adıdır.