Zilhicce ayında yapılacak İbadetler ve kılınacak namaz

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 15 Ağustos 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetler neler?


    Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur

    Ebu'd Derda (r.anha) Zilhicce ayinin önemini söyle anlatıyor:
    “Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok dua ve istiğfar etmelidir.”
    “Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) çok söyleyin!” (Abd b. Humeyd, Müsned)

    Hacca gidemeyen müminlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. O bakımdan Kurban bayramından önce dokuz gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar bir şey yemeyip kurban etinden yemelidir. Bu mendubdur. Hiç olmazsa 8'inci gün ile beraber, 9'uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lgerekir. Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, bütün farz namazların arkasından Teşrik tekbiri (Allâhü Ekber Allâhü Ekber, Lâ ilâhe ilallâhü vallâhü ekber, Allâhü Ekber ve lillâhil-hamd) okumak kadın-erkek her mükellef Müslümana vaciptir.


    Zilhicce ayına mahsus namaz ve mükafatı

    Hz. Ali'ye (r.anha) ; Resul-i Ekrem Efendimi'in (s.a.v) şöyle buyurduğunu anlatmıştır:

    “Zilhicce ayının ilk on günü geldiği zaman; taate daha ciddi sarılın. Zira bugünler, Allah’ın faziletli kıldığı günlerdir. O günlerin gecelerine gösterilen hürmet, günlerine gösterilen hürmet gibidir. Bir kimse, o gecelerden birinde namaz kılmak isterse, şu şekilde kılsın: Gecenin son üçte biri geçtikten sonra kalksın; dört rekat namaz kılsın.

    Kılınacak bu namazların her rekatında bir kere Fatiha suresini okumalıdır. Üçer kere İhlas Suresi ve Muavvezeteyn (Felak ve Nas) surelerini okumalıdır. Yine her rekatta üç kere (Bakara suresinin 255. ayet'i celilesi olan) Ayet’el Kürsî’yi okumalıdır.

    Namaz bittikten sonra, ellerini açmalı ve şöyle dua etmelidir:

    “İzzet ve Ceberut sahibi Allah Azze ve celle, noksan sıfatlardan münezzehtir. Kudret ve melekût sahibi Allah Azze ve celle, noksan sıfatlardan münezzehtir. Ölümü olmayan diri Allah Azze ve celle, noksan sıfatlardan münezzehtir.
    Kendisinden başka ilah yoktur; öldürür ve diriltir. Kulların ve ülkelerin Rabbi olan Allah Azze ve celle, noksan sıfatlardan münezzehtir. Çokça temiz mübarek bir şekilde, her halü karda Allah'a (cc) ham dolsun. Allah Azze ve celle büyükler büyüğüdür. Rabbimizin şanı yücedir; ilmi ve kudreti her yerde geçerlidir.”

    Bundan sonra, ne dileği var ise dilemelidir, böyle eden kimseye; Allah Azze ve celle Beytini (Kabe-i Muazzama’yı) ve Peygamber’in (s.a.v) kabrini ziyaret eden, Allah Azze ve celle yolunda cihat eden kimsenin sevabını verir.
    Allah-ü Taala'dan ne gibi bir dilekte bulunur ise Allah Azze ve celle, onu kendisine ihsan eyler. Bir kimse, o on gecelerin her birinde, bu namazı tek tek kılar ise, Allah Azze ve celle onu en yüksek Firdevs Cennetine koyar. O kimsenin her kötülüğü silinir ve kendisine şöyle denir:

    “Yeniden iyi şeyler yapmaya başla.”
    Arefe günü geldiği zaman, bir kimse onun gündüzünü oruçlu geçirir de; gecesinde de anlatılan namazı kılar ise, bu anlatılan duayı da okuyarak Allah’ın (cc) huzurunda ağlayarak yalvarır ise, Allah Azze ve celle meleklerine şöyle buyurur:

    “Ey meleklerim şahit olun; bu kulumu bağışladım, hac edenlerin sevabına da ortak ettim.”

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) daha sonra şöyle buyurdu:

    “Kıldığı namazdan ve ettiği duadan dolayı, Allah Azze ve celle bu kuluna ettiği ihsanı melekler duyunca sevinir ve birbirlerine müjdelerler.” (Gunyet’üt Talibin_Abdül Kadir Geylani)