Zeynep Binti Ebi Seleme (r. anhA) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 10 Ekim 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Zeynep Binti Ebi Seleme (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Zeynep (radıyallahu anhâ), Mahzümi oymağından Ebû Seleme’nin kızıdır. Annesi, müminlerin anneleri olan Peygamberimiz’in (aleyhissalatu vesselâm) hanımlarından Ümmü Seleme’dir. Ümmü Seleme(radıyallahu anhâ), Ebû Seleme ile evli iken, Habeşistan’da muhacir olarak bulundukları sırada Zeynep dünyaya geldi. Annesinin sütü yetmediğinden, Hz. Ebû Bekr’in kızı Esma (radıyallahu anhâ) Zeynep’i emzirdiği için onun süt annesi olmaktadır. Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ), beyinin vefatından sonra Peygamberimiz (aleyhisselâm) ile evlenince Hz. Zeynep, Efendimiz’in üvey kızı oldu. Hane-i Saadette, Peygamberimiz’in (aleyhisselâm) gözetimi altında İslâm terbiyesi ile büyüdü. Önceleri, ismi “Berre” idi. Daha sonraları Efendimiz, “Zeynep” olarak ismini değiştirdi.

Allah Resûlü’nün kontrolü altında yetişmenin verdiği avantaj dolayısıyla Zeynep (radıyallahu anhâ), ilim yönüyle zamanın hanımları içinde mümtaz bir yere sahipti. O zaman fıkıh ilminde önde gelen hanımlardan bahsedilirken, ilk olarak Hz. Zeynep’in ismi zikredilmektedir. Bekir ibn-i Abdullahi’l-Müzeni diyor ki: “Ben Medine’de fakih bir kadından bahsetmem gerektiğinde, ancak Zeynep Binti Seleme’den bahsederim.” Zeynep (radıyallahu anhâ), bir hatırasını şöyle anlatıyor: “Ben küçük yaştaydım. Resûlullah, gusül abdesti almak için Hane-i Saadetlerine girdi. Annem bana: ‘Sen de içeri gir!’ dedi; ben girince, Allah Resûlü benim yüzüme su serpiverdi ve ‘Hadi geriye dön bakalım.’ dedi.” Zeynep’in (radıyallahu anhâ); Resûlullah’ın yüzüne serptiği su sebebiyle,çok uzun bir ömür yaşadığı halde yüzünün güzelliği hiç
    bozulmamıştı.Zeynep (radıyallahu anhâ), Abdullah ibn-i Zem’a ile evlendi. Beş oğlu ve üç kız çocuğu oldu.

Nübüvvet feyziyle iç içe olup, bu feyizden bol bol istifade eden Hz. Zeynep, Peygamberimiz’den (aleyhisselâm) birçok hadis ezberledi ve rivayette bulundu. Ayrıca, Efendimiz’in zevcelerinden Hz. Aişe, Ümmü Habibe ve diğerlerinden de rivayette bulundu. Kendisinden de tabiin imamları ve hadis alimleri; Muhammed ibn-i Ata, Merrak ibn-i Malik, Urve ibn-i Zübeyr, Zeynel Abidin ve birçok kişi rivayette bulundu.Hicret’in seksen üçüncü yılında vefat eden Zeynep (radıyallahu anhâ) yaşadığı nezih, ilim ve irfan dolu hayatıyla “İslâm’ın temsilciliğini” yapma, sa’y ve gayretinde olan günümüz hanımlarına önderlik etmektedir.