Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?

Konusu 'Zekat vermek' forumundadır ve Adile tarafından 6 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Zekatın mahiyeti ve önemi

    Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekatın sarf yerleri Kur’an’da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhari, Zekat, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut, 1997, II, 389 vd. ).

    Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40’tır. Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (Üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

    Zekat hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Zekat, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette namaz ile birlikte zikredilmiş (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nur, 24/56); Hz. Peygamber (s.a.s.) de zekatın İslam’ın en temel ibadetlerinden biri olduğunu bildirmiştir (Buhari, Zekat, 1). Kur’an ve hadislerde zekatın ardı ardına zikredilmesi toplumların ruhi olgunluğa ulaşmasında bu iki ibadetin rolünü göstermesi bakımından son derece önemlidir. Kur’an-ı Kerim, iyiliğe erişmenin ve muttaki bir mümin olabilmenin ilk şartlarından birinin zekat vermek olduğunu ifade eder (Bakara, 2/177).

    Aynı zamanda zekat kurtuluşa eren müminlerin vasıflarından biridir (Mü’minun, 23/1, 4). Bütün bunlara ilaveten zekat vermek, Allah’ın rahmetini celbeden hususlardandır (A’raf, 7/156). Kısaca zekat, malı temizleyen ve manevi arınmaya vesile olan bir ibadettir (Tevbe, 9/103). Ayet ve hadislerde sıklıkla emredilen zekatı vermemek müşriklerin vasfı olarak görülmüş ve Kur’an’da bu durum yerilmiştir (Fussilet, 41/6-7).

    Zekatın topluma dönük pek çok yararı da vardır. Mesela zekat, maddi gücü olmayanları kalkındırır, zengin ile fakir arasındaki uçurumu azaltır, zengin ile fakir arasında sevgi ve yakınlık doğmasına vesile olur. Bu yönüyle zekat toplumsal kenetlenmeyi artırır. Ayrıca toplumları bencillik ve kin gibi ahlaki hastalıklardan arındırır. Zekatın verileceği yerlerin toplumun her katmanındaki insanları kapsaması sosyal dayanışmanın da garantisidir.
     
    Son düzenleme: 11 Mart 2014
  2. yılmaz

    yılmaz Kayıtlı Üye

    Adile hanım s.a. benim yıl boyunca kazandıgım toplam maasımın 40 ta biri mi dir zekat?? Tesekkürler..