Zekat ibadeti ile ilgili ayetler

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Adile tarafından 27 Ocak 2014 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Zekat vermekle ile ilgili ayetler

İslam'ın beş şartından üçüncüsü zekat vermektir ve hicretin ikinci yılında oruçtn önce farz kılınmıştır. Allah'u Teala zekatınfarz olduğunu şu ayetlerde bize haber vermektedir.

Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm'a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihad edenlere, yolcuya mahsustur. Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.(Tevbe 60)

Bize dünyada da, ahirette de iyilik yaz, şüphesiz ki biz sana yöneldik. De ki: ‘Azabımı dilediğime isabet ettiririm, rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır, onu korkup sakınanlara, zekâtı verenlere ve bizim ayetlerimize iman edenlere yazacağım. (Araf 156)

De ki: Ben ancak benzeriniz olan bir beşerim. Bana yalnızca, sizin ilahınızın bir tek ilah olduğu vahyolunuyor. Öyleyse, ona yönelin ve ondan mağfiret dileyin. Vay haline o müşriklerin ki onlar zekat vermeyenler ve ahireti inkâr edenlerdir. (Fussilet 6-7)

İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekât veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır. (Rum 39)

Mü’minler gerçekten felah bulmuştur. Onlar namazlarında huşu içinde olanlardır. Onlar tümüyle boş şeylerden yüz çevirenlerdir. Onlar, zekâta ilişkin (görevlerini) yerine getirenlerdir. (Mü’minin 1-4)

Namazı dosdoğru kılın zekatı verin; önceden kendiniz için hayır olarak neyi takdim ederseniz onu Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı görendir. (2-110)

İman edip güzel amellerde bulunanlar namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (2-27

Ve onları kendi emrimizle hidayete yönelten önderler kıldık ve onlara hayrı kapsayan-fiilleri namaz kılmayı ve zekat vermeyi vahyettik Onlar bize ibadet edenlerdi (21-73)

İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekât veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.(Rum-39.)