Zekat Akrabaya Verilir Mi

Konusu 'Zekat vermek' forumundadır ve Beyza tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Akrabaya Zekat Verilir Mi ?

    Akrabalara zekat verilir , fakat zekatımızı verirken öncelikle fakir olan akrabalarımızdan başlamak müstehap görülmüştür. Çünkü bununla kişi zekat borcunu ödediği gibi, dinin emrettiği akrabalık bağlarını da gözetmiş olacaktır.
    Ancak diğer taraftan zekatın verilemeyeceği yerler sayılırken bunlar arasında bir de yakın akraba bulunmaktadır. Buna göre kişi, zaten bakmakla sorumlu olduğu yakın akrabasına zekat veremez .
    Çünkü bunlara verdiği zekatın faydası yine kendisine dönecektir. Bir de kişinin aynı çatı altında yaşadığı bu yakın akrabasına zekat vede fitre parasıyla bakması bizim dini duygu vede düşüncemize uygun değildir.
    Kişinin zekat veremeyeceği kişiler, ebeveyni, hanımı vede çocuklarıdır.
    Ebeveyni derken, buna bütün usulü girer.
    Yani dedeleri ve nineleri de Çocuklarının içine de bütün firu'u girer. Yani torunlar, onların çocukları vs. Çünkü bunlar kişinin zaten bakmakla hükümlü olduğu, nafakalarını kendisinin karşılaması gereken yakın akrabasıdır. Ancak bunların dışında kalan, dayı, amca, hala, teyze, kayınvalide, kayınpeder, damat, gelin vs. diğer akrabaya zekat verilebilir .
    Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, zekat verirken dindar olanların vede ihtiyacı olanların tercih edilmesi gerekir. Yani zekatımı akrabama vereceğim diye, dini yaşayışında laubali yada zaten maddi durumu iyi olan kimselere zekat verilmesi doğru değildir.
    Eğer maddi durumu itibariyle kendisine zekat düşecek kadar 1 mala sahipse zaten ona zekat verilmez .
    Dediğimiz gibi önceliği dindar olanlarına vermek gerekir.