Zabiye Binti Bera (r. anha)''nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 23 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Zabiye Binti Bera (r. anha) kimdir?

İslâm tarihi, “Allah’ın dinine yardım ediniz.” hitabına imtisaleden, ömür sermayelerini hak dine ve ona tâbi olanlara yardım etmekle tüketen insanlarla doludur. Buna mukabil onlar, “Allah dasize yardım eder.”12 müjdesiyle âlemler ötesinden tebşir almışlardır.Ve İslâm tarihine isimlerini “yardım eden” mânâsında “Ensâr”diye kaydettirmiş; bu ulvî âlemlerin yıldızları olmuşlardır. İşte onlardan bir tanesi de Zabiye binti Bera’dır (radıyallahu anhâ).Zabiye (radıyallahu anhâ), Ensâr’dan olan Ebû Katade’nin hanımıdır.Ensâr’dan olmanın hakkını eda etme cehd ve gayreti içinde olarak,Resûlullah’a her fırsatta yardım etmek için çaba sarf etmiştir.Resûlullah’ın (aleyhisselâm) hanımlara yönelik ilim meclislerinde bulunarak,gönül ufkunu bu meclislerden aldığı feyizlerle donatıp aydınlatmıştır.Aydınlanan gönlüyle kendini ibadete veren Zabiye (radıyallahu anhâ), cuma namazlarına da gitmeyi isteyince, Resûlullah (aleyhisselâm) ona hitaben:
    – Cuma ve cihad size farz değildir, buyurmuştur. Ubudiyete olan ihtimamının yanında cihad aşkıyla da dolup taşan Zabiye (radıyallahu anhâ) bunu duyunca:
    – Yâ Resûlallah! O zaman bana, cihad tesbihini öğretir misin,dileğinde bulunarak, cihad sevabından nasibini almayı istedi.
    Resûlullah (aleyhisselâm) da:
    – Sübhânallah, lâ ilâhe illallah, Allah-ü Ekber, lillâhi’l hamd de,buyurdular.
    Cihad tesbihini Resûlullah’a (aleyhisselâm) sorup öğrenen ve bununbize kadar ulaşmasına vesile olan hanım sahabî Zabiye’nin (radıyallahu anhâ) nerede vefat ettiği hususunda kaynaklarda bir bilgiye rastlamıyoruz.Allah (celle celâluhû), ondan razı olsun.