Yunus Emre dördüncü yüzyılda yaşamış fikir ve de gönül erlerinden birisidir. Yunus Emre uzun zaman Hacı Bektaş Veli dergâhında manevi terbîye ve eğitim almıştır. Yunus Emre insan doğasındaki sevgi ve de aşkın en doruk noktasını izhar etmiş ve bununla birlikte Yunus Emre aşk anlayışının olması gerektiği ilahi boyutunun anlaşılmasını sağlamıştır. Bir yerde yaratılış gayemiz olan Allah'u Teala'nın rızayı ilâhiyesini kazanma gayretinin ve gayesinin diğer mefhumlar karşısında ne kadar gerekli ve erdemli olduğunu şiirlerinde yansıtmıştır. Yunus Emre'nin güzel, kısa özlü ve anlamlı sözlerden bazıları şunlardır; Olsun be Yaradan vardır. Sanma ki,zalimin ettiği kardır. Mazlumun ahı, indirir şahı Herşeyin bir vakti vardır. Ne varlığa sevinirim, Ne yokluğa yerinirim. Aşkın ile avunurum ; Bana Seni gerek Seni. Bir Müminin Kalbin Kırarsan Hakka Eylediğin Secde Değildir. Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi vardır... Sabah mezarlığa vardım, Baktım herkes ölmüş yatar, Her biri çâresiz olup, Ömrünü yitirmiş yatar. Cümleler doğrudur sen doğru isen, Doğruluk bulunmaz sen eğri isen Dünyada dertsiz baş olmaz. Derd'olanın ahı dinmez. Cennet cennet dedikleri, birkaç köşkle birkaç huri. İsteyene ver onları, bana seni gerek seni. Ya Rabbena hayreyle, Muhammed'e yâr eyle, Kabrimizi nur eyle, Kabre vardığım gece. Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir. Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz. Sen doğru olda varsın sanan eğri sansın. Lâkin sakın unutma ki; Sen kendini birşey sanmadığın sürece doğru insansın.