Yolcu, Hasta ve Cenaze Namazı

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Yolcu, Hasta ve Cenaze Namazı

    Yolcu-hasta-cenaze-namazı.


    Yolcu, Hasta ve Cenaze Namazıİslam dini kolaylık dinidir. Allah Teala Müslümanlara her şartta ibadetlerini aksatmadan yapmaları için pek çok kolaylık sunmuştur.

    Bu kolaylıklardan biri, yolculuğa çıktığımız zaman namazlarımızı kısaltmamız, diğeri de hasta olduğumuz zaman gücümüzün yettiği şekilde namazlarımızı kılmamızdır.

    Yolcu Namazı

    Dinimizde bulunduğu beldeden, 90 km. ve daha uzak bir yere giden ve gittiği yerde onbeş günden az kalacak olan kişilere “seferi (yolcu)” denir.
    Yolculukta dört rekatlı farz namazlar iki rekat olarak kılınır.
    Eğer yolculuğa çıkan biri gittiği yerde on beş günden daha fazla kalacak olursa seferi sayılmaz. Namazlarını normal olarak kılar.

    Yolcunun (seferinin) bilmesi gerekenler

    *Yolcu olan bir kimse, sadece dört rekatlı farz namazlarını iki rekat olarak kılar. Diğer bütün namazları normal kılar.
    *Yolculuk sırasında namazların sünnetleri tam olarak kılınır.
    *Misafir, yolculuk sırasında kaçırdığı dört rekatlı farz namazlarını iki rekat olarak kaza eder.
    *Yolcu olan kimse, yolcu olmayan bir imana uyduğu zaman namazını imamla beraber dört rekat olarak kılar.

    Hastaların Namazı

    Yolcu, Hasta ve Cenaze NamazıDinimiz hasta olan kimselere de namaz kılmaları için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Hasta olan biri;

    * Namazını ayakta kalamıyorsa oturarak kılar. Oturduğu yerde rükû için yarım eğilir, secdeleri aynen yapar.

    *Oturduğu yerde secdeyi yapamıyorsa; o zaman rükû için yine yarım eğilir, fakat secdeyi rükûdan biraz daha eğilerek yapar.

    * Eğer oturarak kılamıyorsa yatarak baş hareketiyle yani ima ile kılar. İma ile namaz kılan biri kıyam için başını düz tutar, rükû için biraz eğer, secde için biraz daha eğer ve namazını böylece tamamlar.

    Cenaze Namazı

    Yolcu, Hasta ve Cenaze NamazıCenaze namazı, vefat eden bir Müslüman için yapılan bir dua ve son vazifedir. Bu namaz ile müminler, Allah’tan müslüman kardeşlerinin günahlarının bağışlanması için dua ederler. Cenaze namazını kılmak “farz-ı kifayedir.” Yani bir beldede bulunan bazı kimselerin kılmasıyla sorumluluk diğer müslümanların üzerinden düşer. Kimse kılmazsa bütün belde halkı günahkar olur.

    Genellikle cemaatle kılınan bu namaz, tek başına da kılınabilir. Cenaze namazını rükû ve Secdesi yoktur. Ayakta, bir niyetle dört tekbirle kılınır.
    Cenaze namazını kılan kimse, bir gün kendi cenaze namazının kılığınacağını düşünüp ibret almalıdır.