Soru Yevm-i Şek günü nedir? Şek günü Ne Yapılmalıdır?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Lasey tarafından 15 Mart 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Şüpheli Günde (Yevm-i Şek) oruç

    Yevm-i şekte (şüpheli günde) birkaç türlüdür:

    Kerahetle caizdir. Yevm-i şekte (ramazan başladı mı başlamadı mı diye şüphe edilen günde ramazan orucuna niye etmek veya başka bir vâcip oruca niyet etmek veya “Ramazan ise ramazana değilse başka bir nâfileye veya başka bir vâcip oruca” diye düşünerek ni' yet etmek. Bunlar kerâhatle câizdir.

    Kerâhetsiz (mekruh olmaksızın) câizdir. Kişi mutlak oruca (Allah için oruç tutmaya) niyet etmişse veya şaban ayı için oruç tutmaya yani nafileye niyet etmişse bu oruçlar mekruh olmadan caizdir.

    Câiz değildir. “Ramazan ise niyet ettim; değilse niyetsizim” demek caiz olmaz. (Tereddütlü niyetten ötürü orucu geçerli olmaz.)


    Şüpheli gün demek olan yevmi şek, dini bir kavram olarak, Saban ayının 30’ u mu, yoksa Ramazan’ ın 1. günü mü olduğunda şüphe edilen güne verilen addır. Kameri ayların başlangıcı ve bitişi, ayın hareketine göre belirlenir. Buna göre ramazan ayının başladığını anlamak için ramazan hilalini görmek gerekir. Hilalin görülmesi konusunda ihtilafa düşüldüğünde yevmi şekten bahsedilir. Alimler bu konuda niyetin nasıl yapılması gerektiği konusunda yukarıda sayılan üç görüş üzerinde ittifak etmişlerdir.