Yaratan Rabb’inin Adıyla Oku

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Aralık 2018 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Yaratan Rabb’inin Adıyla Oku

Hak Teala, Cebrail’e şöyle buyurdu: Ey Cebrail! Vahyin, emir ve nehiyleri bildirmenin vakti geldi. İn,benim habibime ve yaratılanların en hayırlısına benden selam götür ve benim ilahi armağanımı ona ulaştır.

Hz. Cebrail gökten inerken Peygamber Efendimiz’e (sav) seslendi. Resul-i Ekrem Efendimiz, yerle gök arasında yeşil elbiseli bir kimsenin durduğunu gördü.

Hz. Cebrail geldi ve, “Oku” dedi. Hz. Peygamber (sav) “Ben okuma bilmem” diye karşılık verdi. Hz. Cebrail üç defa bu sözü tekrar ettikten sonra şunları okudu:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ * خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ * اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ * الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ * عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

“Yaratan Rabb’inin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir. O Rab ki kalemle (yazmayı) öğretti. İnsana bilmedikleri şeyi öğretti” (Alak 96/1-5)

Hz. Abdullah b. Abbas şöyle der: İlk nazil olan sure, Fatiha suresidir, sonra İkra suresi indirilmiştir.

Müfessirlerin ekserisi ise ilk inen surenin Alak suresi olduğunu, Fatiha’nın ondan sonra indirildiğini ifade ederler. Bazıları da Fatiha suresinin ilk olarak Mekke’de, namaz farz kılındığı zaman indirildiğini, ikinci olarak da Medine’de kıble değiştirildiğinde (Kudüs’ten Kabe’ye çevrildiğinde) olmak üzere iki kez nazil olduğunu söylerler. En doğru görüş, Fatiha’nın Mekke’de indirildiğidir.

Hz. Cebrail, Alak suresini yukarıdaki ilk beş ayetini okuduktan sonra tekrar kayboldu.

Alimler şöyle derler: Peygamber Efendimiz’e (sav) ilk vahiy geldiği zaman,

“Ey bürünüp sarınan (resulüm)!” (Müdessir 74/1) ve,

“Ey örtünüp bürünen (resulüm)!” (Müzemmil 73/1)

denilmiştir. Ondan sonra “(Ey resul!)” (Maide 5/41,67) diye hitap buyrulmuştur.