Önemli Yalan Nedir? Yalan İle İlgili Ayet Ve Hadisler

Konusu 'Hz.Muhammedin hadisleri' forumundadır ve saadet tarafından 3 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Yalan Nedir? Yalan İle İlgili Ayet Ve Hadisler

    Yalan, “bir konuda gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermektir. Dürüst olmanın zıddı olan yalan; riya, gıybet ve iftira gibi farklı şekillerde kendini gösterir. Yalan, ayet ve hadislerde “gerçeğe aykırı konuşmak”, “gerçeğe uygun olmayan söz, haber” anlamında kullanılır. Doğruluk ve doğru söylemek insanları birbirine yaklaştırırken, yalan ve yalancılık ise insanlar arasındaki saygı ve güveni, dostluk ve arkadaşlığı ortadan kaldırır. İnsan haklarının ihlaline, adaletin yerini zulmün almasına sebep olur.

    Yalan İle İlgili Ayetler


    Dinimiz yalanı ve yalancılığı kötü huylardan ve en büyük günahlardan kabul eder ve şiddetle reddeder. Kur’an-ı Kerim’deHac suresi, 30. ayet; Ahzâb suresi, 70. ayette “…Yalan sözden sakınınız”, “Ey İman edenler! Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin...”40 buyurulur. Bir başka ayette de yalanı, ancak iman etmeyenlerin söyleyebileceği ifade edilir:

    Nahl suresi, 105. ayette “Yalanı, ancak Allah’ın ayetlerine inanmayanlar uydurur. İşte onlar, yalancıların ta kendileridir.


    Nisâ suresi, 38. ayette. Yüce Allah buyuruyor ki: Allah’a ve ahiret gününe inanmadıkları halde mallarını, insanlara gösteriş için sarfedenler de (ahirette azaba dûçâr olurlar). Şeytan bir kimseye arkadaş olursa, ne kötü bir arkadaştır o!”

    Yalan Hakkında Hadis-i Şerifler
    Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed buyuruyor ki: “… Yalandan sakının. Yalan insanı günaha, o da cehenneme götürür. Kişi durmadan yalan söylerse Allah katında yalancılardan yazılır.”( Buhârî, Edep, 69.)

    Peygamberimiz (s.a.v.), hayatının hiçbir döneminde şaka ile bile olsa yalan konuşmamış ve bu amaçla yalan söylemeyi uygun görmemiştir. Bu nedenle: “Yazıklar olsun o kimseye ki, insanları güldürmek için konuşur ve yalan söyler! Yazık ona, yazık ona!”(Ebû Dâvûd, Edeb, 88; Tirmizî, Zühd, 10.) buyurmuşlardır. Şaka dâhil hiçbir şekilde yalan söylemeyen kimseyi cennetle müjdelemiştir. (. bk. Ebû Dâvûd, Edeb, 7.)

    Hz. Muhammed yalanı, en büyük günahlar arasında saymıştır. Nüfey b. Hâris (r.a.) şöyle rivayet eder: “Resulullah (s.a.v.) bir gün; ‘Büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi?’ diye üç defa sordu. Biz de: ‘Evet, Yâ Resulallah!’ dedik. Peygamber Efendimiz; ‘Allah’a şirk koşmak, ana-babaya itaatsizlik etmek!’ buyurduktan sonra, yaslandığı yerden doğrulup oturdu ve ‘İyi dinleyin, bir de yalan söylemek ve yalancı şahitlik yapmak!” buyurdu. Bu sözü o kadar çok tekrar etti ki, daha fazla üzülmesini istemediğimiz için, keşke sükût buyursalar da yorulmasalar, diye arzu ettik.”(Buhârî, Şehâdât, 10, Müslim, Îmân, 143.)