Vitir namazının hükmü nedir? Kısaca

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Beyza tarafından 5 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Vitir namazının hükmü nedir?


    İctihadla çıkarılan hükümler farklı olabilir. Farklı olması da rahmettir. İctihad ictihadı nakzetmez. Bir mezhepte helal olan bir şey diğer mezhepte haram olabilir. Ahirette herkes tâbi olduğu mezhebe göre muamele görecektir. Mesela koç yumurtası yiyen Şafiilere bir şey sorulmadığı halde Hanefiler sorguya çekilecek yasak edilen şeyi niçin yedikleri sorulacaktır.

    Bu dünya işlerinde bile böyledir. Silah taşımak bazı ülkelerde serbest bazılarında yasaktır. Herkes kendi kanununa göre sorguya çekilir.

    Vitir namazı hakkında çeşitli hadis-i şerifler vardır. İkisi şöyle:
    (Vitir haktır. Vitri kılmayan bizden değildir.) [Ebu Davud]

    (Vitir namazı bana farz size nafiledir.) [Deylemi]

    Şafii Maliki ve Hanbeli âlimleri de vitrin sünnet olduğu hükmünü çıkarmışlardır. Sünnet nafile demektir.

    Hadis kitaplarından hüküm çıkarmak ancak müctehid âlimlerin işidir. Son hadis-i şerifi okuyan bir Hanefi vitrin nafile olduğunu zanneder. Onun için sık sık izah ettiğimiz gibi hadis-i şeriflerden hüküm çıkarmaktan sakınmak gerekir.

    Hanefi âlimleri buna ve başka delillere dayanarak vitrin vacib olduğunu bildirmişlerdir.

    İmam-ı Rabbani hazretleri buyurdu ki:
    (Hadis-i şeriflerle amel etmek bize caiz olmaz. Mezhebimizin hükmüne aykırı gibi görülen hadis-i şerifler âlimlerin sözlerini reddetmek için delil ve senet olamaz. Bir Hanefinin imam arkasında Fatiha okuması mezhepten çıkmaktır ilhaddır.) [Müjdeci m. 312 Mebde ve Mead 31]

    M. Hadimi hazretleri buyuruyor ki:
    (Dindeki dört delil müctehidler içindir. Bizim için delil mezhebimizin bildirdiği hükümdür. Çünkü bizler âyet ve hadisten hüküm çıkaramayız. Mezhebin bir hükmü âyete hadise uymuyor gibi görünse de yanlış değildir. Çünkü âyet ve hadis ictihad isteyebilir başka bir âyet veya hadisle değişmiş olabilir veya bilmediğimiz bir tevili vardır.) [Berika s. 94]