Vefat Edenin Vasiyeti ve Borçları özetle bilgi verelim

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve saadet tarafından 16 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Vefat Edenin Vasiyeti ve Borçları özetle bilgi verelim

    İnsanların üzerinde Allah (c.c.) ve kul hakkı olmak üzere iki tür hak vardır. Allah’a (c.c.) olan kulluk borcundan kaynaklanan haklara Allah (c.c.) hakkı, insanlarla ilişkilerimizden doğan haklara kul hakkı denir. Kişi, kul hakkı ile Allah Teala’nın huzuruna gitmemek için hak sahipleriyle helalleşmelidir. Bir kimsenin vefatından sonra geçerli olmak üzere yapılmasını istediklerine ve yerine getirilmesi gerekenlere vasiyet denir.

    Kur’an-ı Kerim’de bu konuyla ilgili “Sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, eğer geride bir hayır (mal) bırakmışsa anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması -Allah’a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak- size farz kılındı.”66 buyrulmuştur.


    Cenaze sahipleri; ölen kişinin varsa malının üçte birini kullanarak borçlarını öder,yeterli gelmediği durumlarda ise varisler tarafından bu borçlar karşılanarak cenaze üzerindeki kul hakları kaldırılır. Kişinin yapılmasını istediği konularda vasiyet bırakması, tercihe bağlıdır. Kişinin kabrinin bulunacağı yer, cenaze namazını kimin kıldıracağı, cenazesinin kim tarafından yıkanacağı gibi hususlarda vasiyette bulunmasının bir sakıncası yoktur. Allah Teala tarafından yasaklanmayan ve başkasının hakkına girmeyen vasiyetler, mirasçılar tarafından yerine getirilebilir.

    65 Buhârî, Cenaiz, 2.
    66 Bakara suresi, 180. ayet