Ümmü Züfer (r. anha) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 25 Kasım 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümmü Züfer (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Ümmü Züfer (radıyallahu anhâ) siyahî, yaşlı bir hanımdı. Hz. Hatice Validemizin hayatta olduğu dönemde İslâmiyet’i kabul etmiştir.Tek başına olduğu için Allah Resûlü’ne sığınmış, onun himayesine girmişti ve Hz. Hatice’nin saç bakımını yapıyordu.Ümmü Züfer’i cin çarpmıştı ve sık sık hastalanırdı. Bu hastalığına,Allah’tan gelen bir imtihan olduğunun bilinci içinde sabretmeye çalışarak, teslimiyet gösteriyordu. Daha sonraki dönemlerde,cin çarpmış kimseleri tedavi etmesi için Peygamberimiz’e (aleyhissalatu vesselâm) getirmeye başladılar. Resûlullah (aleyhisselâm) getirilen hastaların göğsüne vurur ve onların ağızlarından siyah bir şey çıkar;iyileşirlerdi. Ümmü Züfer de Efendimiz’e getirildi. Ama o iyileşmedi.Bunun üzerine Allah Resûlü: “Bu kadın, dünyada böyle kalacak, ama ahiret yurdu, onun için daha hayırlı olacak.” buyurdu. Yine bir defasında Ümmü Züfer (radıyallahu anhâ) hastalanınca kardeşleri onu Resûlullah’a getirdiler. Nebiyy-i Zişân (aleyhisselâm): “Eğer
    arzu ederseniz dua ederim, Allah iyileştirir. İsterseniz dua etmem,öyle kalır. Ama ahirette de kendisinin hiçbir hesabı olmaz, yani hesaba çekilmez.” diyerek, Ümmü Züfer’in kardeşlerini muhayyer bıraktı.Ata ibn-i Ebî Rebah der ki: “İbn-i Abbas bana:
    – Sana cennetlik bir kadın göstereyim mi, dedi. Ben de:
    – Evet, deyince o, Ümmü Züfer’i göstererek:
    – İşte şu siyahî kadın var ya o. Bu hanım bir gün Resûl-i Ekrem’e geldi:
    – Yâ Resûlallah! Ben sara nöbetine tutuluyorum ve her yanım açılıyor. Bana dua etseniz. dedi.Resûlullah (aleyhisselâm):
    – ‘Eğer sabredersen sana cennet var. Ama istersen dua edeyim Allah sana afiyet versin.’ dedi.Ümmü Züfer (radıyallahu anhâ):
    – ‘Sabredeyim.’ diyerek şunları söyledi:
    – ‘Ama üzerim açılıyor, dua etseniz de üzerim açılmasa!’ Nebi (aleyhisselâm) da dua etti.”Ümmü Züfer’de (radıyallahu anhâ) cennete ve orada Peygamber Efendimiz ile komşu olmaya iştiyak bu derece fazla olunca, bela ve musibetler hafif geliyordu.Sümeyra Hatun’un (radıyallahu anhâ) dediği gibi:
    – “Sen hayatta olduktan sonra bütün musibetler hafif gelir Yâ Resûlallah!”

Ümidimiz odur ki; bugünün Müslüman hanımları da Hz. ÜmmüZüfer gibi aynı ruh ve iştiyakı taşısınlar; o seviyeye ulaşma azmi içinde olsunlar.