Ümmü Varaka (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 22 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümmü Varaka (r. anha) kimdir?

Ümmü Varaka (radıyallahu anhâ), Abdullah ibn-i Haris’in kızıdır.Müslüman olup, Resûlullah’a biat ettikten sonra, Allah yolunda savaşıp şehit olma arzusuyla yanıp tutuşmuş bir hanım sahabîdir.Peygamber Efendimiz’in Bedir Savaşı’na çıkmak için ordu hazırlığı içinde olduğunu haber alan Ümmü Varaka, Resûlullah’a gelerek,“Ey Allah’ın Resûlü, müsaade etseniz de sizinle birlikte harbe katılsam. Yaralılarınızı tedavi eder, hastalara bakarım. Belki Allah yolunda şehitlik de nasip olur.” diye ricada bulundu. Resûlüllah (aleyhisselâm), hiçbir kadının Bedir Savaşı’na katılmasına izin vermemiştinve Ümmü Varaka’ya şöyle bir müjde verdi: “Sen evinde kal, çünkü Allah sana şehitlik nasip edecektir.” O günden sonra Resûlullah ona, gördüğü her yerde “Şehide” diye hitap ederdi.

Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), zaman zaman Ümmü Varaka’yı evinde ziyaret ederdi. Bir gün, Ensar’dan bir kadın ölmüştü. Ümmü
    Varaka Resûlullah’a:
    – Yâ Resûlallah! Öldüğümüz zaman birbirimizi görür müyüz,
    dedi. Resûlullah:
    – Can, ağaca konmuş bir kuş gibidir. Öyle ki; kıyamet günü geldiğinde, her can cesedine girer, buyurdu.Resûlullah’ın vefatından sonra, Ümmü Varaka (radıyallahu anhâ) müminlerin
    annesi Ümmü Seleme’ye (radıyallahu anhâ) gelerek şunu sordu:
    – Ben Ebû Hüreyre ile karşılaştım ve ona hacamat (kan aldırmanın) hükmünü sordum.O da şöyle dedi: “Resûlullah’ın şöyle dediğini duydum: Cebrail bana haber verdi ki, hacamat insanların tedavi oldukları şeylerin en faydalısıdır.” Hacamatla tedavi olur muydu?
    Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ), şöyle cevap verdi:
    – Resûlullah’ın şöyle dediğini duydum: Mîrac Gecesi her melek topluluğuna uğradığımda bana hepsi: ‘Ya Muhammed! Hacamat yaptır. Başta yapılan hacamat, delilik, cüzzam, gece körlüğü ve baş ağrısı gibi her hastalığın ilacıdır.’ diyorlardı, diye cevap verdi.Ümmü Varaka (radıyallahu anhâ), dinî meselelerde derin bilgi sahibiydi.İslâmiyet’i en güzel şekilde yaşamaya ve ev halkına bu hususta yardımcı olmaya gayret sarf ederdi. Onun biri erkek, biri denkadın iki kölesi vardı. Vefatından sonra, onları âzât etmelerini vasiyet etmişti. Köleler, hırsa kapılıp bir an önce hürriyete kavuşmak düşüncesiyle Ümmü Varaka’yı şehit ettiler. Hadise, Hz. Ömer’in hilafeti döneminde olmuştu. Hz. Ömer bunu duyar duymaz:“Resûlullah doğru söyledi. Şehideyi ziyarete gidelim.” dedi.Ümmü Varaka’nın şehit edilmesi bütün Müslümanları çok üzdü.Hz. Ömer (radıyallahu anh), suçluların yakalanıp derhal cezalandırılmalarını emretti. Suçlular yakalanıp, cezalarını idam edilerek ödediler.Medine’de asılarak idam edilen ilk suçlular, bu iki köle oldu.Hz. Ömer zaman zaman arkadaşlarına: “Kalkın, gidip şu şehidenin kabrini ziyaret edelim.” derdi. Sonra da, hep birlikte kabri ziyaret ederlerdi.