Ümmü Sinan (r. anha) Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 23 Ekim 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümmü Sinan (r. anha) kimdir?

Ümmü Sinan’ın (radıyallahu anhâ) nesebi hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır. Nesebini bilemediğimiz bu hanım sahabî İslâm’dan haberdar olmuş ve hemen İslâm’ı kabul ederek Müslüman olmuştu. Ardından da, biat etmiştir. O ana kadar çekilen sıkıntılara maruz kalmamıştı; fakat bu cihanşümul davanın çilesini çekmek istiyordu. Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), Hayber Savaşı’na çıkma hazırlığı yapıyordu. Bu savaşa katılan birçok hanım sahabî olmuştu. Ümmü Sinan da, bunlar arasındaydı. Resûlullah’ın huzuruna gelerek:
    – Ey Allah’ın Resûlü, seninle birlikte savaşa çıkmak istiyorum.Orada su taşır, hasta ve yaralıları tedavi ederim, dedi. O dönemde yapılan savaşlara kadınlar da iştirak eder; hastaların bakımı,ordunun konaklama yerinde eşyaların gözetilmesi ve korunması,su ihtiyacını temin etme gibi işleri yaparlardı. Bundan dolayı Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Ümmü Sinan’ın bu talebini makul karşılayarak memnun kalmıştı:
    – Allah’ın bereketi üzerine olsun. Senin için kadın arkadaş da var. Dilersen kavminle birlikte, dilersen bizim beraberimizde savaşa katılırsın, buyurdu. O:
    – Sizinle beraber savaşa katılmak istiyorum, dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – O halde zevcem Ümmü Seleme ile beraber bulun, buyurdu.Böylece Hayber Savaşı’na katılan Ümmü Sinan (radıyallahu anhâ),“Yaralıları,ailemin yanında bulunan ilaçlarla tedavi ediyordum.Onlar da iyileşiyordu.” diyerek orada yaptığı hizmetleri anlatır.

Savaş sonrasında kendisine ganimet olarak; gümüş takılar, Fedek kadifesi, Yemen elbiseleri, saçaklı yaygı, tunç tencere ve yedi dinara sattığı bir deve verildi.Ümmü Sinan (radıyallahu anhâ), Resûlullah’ın (aleyhisselâm) Safiye Validemizle evleneceği zaman düğün merasiminde bulunarak, Safiye Validemizi taramış ve güzel kokularla süsleyerek hazırlamıştı. Bir defasında Resûlullah’a gelerek:
    – Yâ Resûlallah, utanarak sana geldim. Bir ihtiyacımdan dolayı gelmeye mecbur kaldım, deyince, Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Keşke müstağni olsaydın, senin için daha hayırlı olurdu, buyurdu. Bunu duyan Ümmü Sinan (radıyallahu anhâ) artık kimseden birşey istememeye azmetti.Resûlullah’tan hadis ezberleyerek bunları başkalarına aktaran bu hanım sahabîden Utbe ibn-i Hanzala rivayette bulunmuştur.