Ümmü Seleme (r. anha) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 25 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümmü Seleme (r. anha) Hayatı

Babası Süheyl ibn-i Muğıre, annesi Âtike binti Âmir’dir. Asıl ismi Hind’dir. Önceleri Abdullah ibn-i Abdül-Eser ile evliydi.Oğlu Seleme’den dolayı “Ümmü Seleme” künyesini aldı.Seleme’den başka, üç çocuğu daha vardı. Müşriklerin işkencelerinden ötürü, eşiyle birlikte Habeşistan’a hicret ettiler. Bir ara müşriklerin baskıyı bıraktıkları haberini alıp Mekke’ye döndüler.Fakat, işkencenin hâlâ devam ettiğini gördüler. Akabe Biatı’ndan bir sene önce, Medine’ye hicret etmeye karar verdiler.Hazırlıklarını yaptılar. Yola çıkacakları sırada, Muğıre ibn-i Abdullahoğullarından bazı kimseler Hz. Ümmü Seleme’nin hicret etmesine engel oldular.Hz. Ümmü Seleme’nin eşi Ebû Seleme Medine’ye gitmiş, o ise oğlu Seleme ile geride kalmıştı. Onun hicretine mâni olunmasına kızan yakınları gelip oğlu Seleme’yi müşriklerin elinden zorla alıp götürdüler.

Muğıreoğulları, Hz. Ümmü Seleme’yi yanlarında alıkoymuşlardı. Bir yandan hicret edememe üzüntüsünü, diğer yandan eşinden ve oğlundan ayrı kalmanın ıstırabını tam bir sene yaşadı. Nihayet, onun hicret etmesine müsaade edildi. O da oğlu Seleme’yi akrabalarından alıp hicret için yola koyuldu. Kuba mevkiinde eşine kavuştu ve Medine’ye ulaştı.Medine’de muhacirliğin verdiği bazı zorluklar içinde yaşıyorlardı.Fakat onlara kucak açan Ensar’ın yardımları ve manevi atmosferin verdiği huzurla bu zorluklara tahammül kolay oluyordu. Ümmü Seleme vâlidemiz (radıyallahu anhâ) bir defasında eşine:
    – Ey Ebû Seleme, seninle bir anlaşma yapalım. Hangimiz önce ölürse, arkada kalan evlenmesin. Olur da ikimiz de cennetlik olursak, orada da beraber oluruz, dedi. Ebû Seleme:
    – Hayır, ben öldüğüm zaman sen evlen, dedi ve şu duayı yaptı:“Allah’ım! Benden sonra, Ümmü Seleme’ye benden hayırlı ve onu hor görmeyecek, darıltmayacak bir koca ihsan et.” Mesele böylece kapandı.

Uhud Savaşı’na katılan Ebû Seleme, savaşta aldığı yaradan dolayı,bir süre sonra vefat etti. Dul kalan Hz. Ümmü Seleme’nin (radıyallahu anhâ) iddeti bittikten sonra, önce Hz. Ebû Bekr, sonra da Hz.Ömer onunla evlenmek istediler. O ise, ikisini de reddetti. Daha sonra, Peygamberimiz (aleyhisselâm) evlenme teklifinde bulundu. O:
    – Ey Allah’ın Resûlü, benim size rağbet etmemem için hiçbir sebep yok. Ancak, ben çok kıskanç biriyim. Bu sebeple, benden hoşlanmayacağınız bir hareketle karşılaşırsınız da bu yüzden Allah’ın azabına uğrarım diye korkuyorum. Sonra ben, çocuklu ve yaşlıyım, dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Kıskançlıktan söz ettin. Umarım ki Allah (celle celâluhû), onu senden giderir. Yaşlılık ise, benim başıma da gelecektir. Çocukların,benim de çocuklarımdır, buyurdu. Ümmü Seleme vâlidemiz bu teklifi kabul ederek, Efendimiz’le evlendi.Hz. Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ), Cebrail’i görmüş bir hanım sahabîdir. Şöyle anlatır: “Allah Resûlü ile beraber otururken, birisi geldi. Dıhyet’ül-Kelbi’ye çok benziyordu. Efendimiz’le konuştuktan sonra gitti. Efendimiz bana, ‘Bu gelen kimdir’ dedi.
    Ben: ‘Dıhye’dir.’ cevabını verdim. Meğer o Cebrail’miş (aleyhisselâm).Resûlullah, Cebrail’den aldığı vahyi ashaba bildirmek üzere hutbe irad edinceye kadar geleni Dıhye zannetmiştim.

Resûlullah’ın talim ve terbiyesi altına giren Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ), hanım sahabîler arasında fıkhı en iyi bilenlerdendi.Efendimiz’den 378 hadis rivayet etmiştir. Resûlullah’ın zevcelerinden en son vefat edendir. Hicretin 61. yılında vefat etti. Cenazesi,Baki Kabristanı’na defnedildi.