Ümmü İshak Gazaviyye (r. anha) Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 23 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümmü İshak Gazaviyye (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi

Ümmü İshak (radıyallahu anhâ), Müslüman olduktan sonra Resûlullah’a biat eden ve onun inciler saçan sohbetinden nasibini alan bir hanım sahabîdir.Allah Resûlü’nün hicretlerinden sonra, O’nun bulunduğu beldeye ulaşma hasretiyle yanıp kavrulan Ümmü İshak, müşrik olan beyi Fâsık’tan kurtulup kaçmak için fırsat kolluyordu. Nihayet bir gün bu fırsatı yakalayıp, yanına erkek kardeşini alarak hicret için Mekke’den çıktı. Bir müddet gittikten sonra, kardeşi yol azığını Mekke’de unuttuğunu hatırladı. Ümmü İshak’a: “Sen burada bekle.” diyerek azığı almak için Mekke’ye döndü. Aradan üç gün geçtiği halde kardeşi dönmeyen Ümmü İshak (radıyallahu anhâ), merak içindeydi. Mekke’den gelen biri yanına uğrayıp, orada ne yaptığını sordu. O da kardeşini beklediğini söyledi. Yolcu şöyle dedi:
    – Artık senin için İshak yok. Beyin Fâsık, Mekke’den ayrıldıktan sonra onu yakalayıp öldürdü!
    Devamını Ümmü İshak şöyle anlatır: “İnna lillah diyerek ve ağlaya ağlaya kalkıp Medine’ye gittim. Resûlullah’ın; hanımı Hafsa binti Ömer’in odasında abdest alırken yanına girip, ‘Yâ Resûlallah!Anam babam sana feda olsun. Kardeşim İshak öldürüldü.’ dedim ve ağlamaya başladım. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) dikkatlice bana baktı ve bir avuç su alıp onu yüzüme serpti.”Ümmü İshak (radıyallahu anhâ), Resûlullah’ın yanında olduğu bir gün Resûlullah’a bir tirid getirildi. O da Resûlullah ile birlikte yedi.Zü’l-Yedeyn de huzura gelince Resûlullah (aleyhisselâm) ona başka bir yemek verdi ve şöyle dedi:
    – Ümmü İshak bundan da ye. O anda oruçlu olduğunu hatırlayan
    Ümmü İshak’ın eli dondu kaldı, ne ileri ne de geri geliyordu.Peygamber (aleyhisselâm) sordu:
    – Neyin var? Ümmü İshak (radıyallahu anhâ):
    – Yâ Resûlallah! Ben oruçluydum, diye cevap verdi. kendisine efendimiz’in Zü’l-Yedeyn ismini verdiği kişi de:
    – Doyduktan sonra mı aklına geldi, dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
    – Orucunu tamamla... Bu, Allah’ın sana gönderdiği bir rızıktır.

Resûlullah’tan içini ferahlatan bu sözleri duyan Ümmü İshak,aynı zamanda kendinden sonra oruçluyken unutarak yiyip içen kimselere de Resûlullah’ın izahıyla ne yapması gerektiğini öğretmiş oluyordu.