Ümmü Halid (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi Asıl ismi “Emet” olup, Ümmü Halid künyesidir. Babası Halid ibn-i Said, annesi Hümeyne’dir. Anne ve babası Habeşistan’a hicret eden kafile ile beraber göç etmişti ve Ümmü Halid (radıyallahu anhâ) orada dünyaya geldi. Gençlik çağına yakın bir zamana kadar da Habeşistan’da kaldılar. Peygamber’in (aleyhisselâm) Ümmü Habibe (radıyallahu anhâ) ile nikâh akdi yapıldığında Necaşi, bizzat kendi hazırlattığı iki gemi ile Muhacirleri Arabistan’a gönderdi. Hükümdar,gemi halkını uğurlamak için iskeleye kadar geldi ve: “Hepiniz benden Allah ve Resûlü’ne selam götürün.” diyerek, Resûlullah’a selam gönderdi. Bu selamı, Resûlullah’a götürenler arasında Ümmü Halid de vardı.Ümmü Halid (radıyallahu anhâ) Arabistan’a gelince babası ile beraber Resûlullah’ı ziyarete gider. Bu ziyareti kendisinden dinleyelim: “Ben, babamla birlikte Allah Resûlü’ne gittim. Üzerimde de, sarı bir elbise vardı. Resûlullah (aleyhisselâm) elbisemi işaret ederek, Habeşçede ‘güzel’ mânâsına gelen ‘seneh, seneh’ diyerek beğendiğini ifade etti.”Ümmü Halid (radıyallahu anhâ) konuşmasına şöyle devam ediyor:“Ben, Resûlullah’ın peygamberlik mührü ile oynamaya başladım.Babam beni engellemeye çalıştı. Efendimiz (aleyhisselâm): ‘Bırak, onu engelleme; oynasın.’ dedi.Bir gün, Efendimiz’e birtakım giyecek eşya getirilmişti. Bunlar arasında, üzerinde siyah nakışlar bulunan ve bayrak dokumasını andıran küçük bir elbise vardı. Resûl-i Ekrem ‘Bunu kime giydirmemi istersiniz?’ diye sordu. Etrafındakiler susmuş, kimse ses çıkarmamıştı. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): ‘Bana Ümmü Halid’i getirin.’ dedi. Onu alarak Resûlullah’a götürdüler. Nebiler Sultanı (aleyhisselâm) elbiseyi aldı ve kendi eli ile Ümmü Halid’in üzerine örttü. Sonra da elbisede bulunan sarı veya yeşil dokumalara bakarak:‘Ümmü Halid, ‘Seneh’ yani, ‘Bu sana yakıştı.’ dedi ve iki-üç kez: ‘Onu sırtında eskit’ temennisinde bulundu.”Ümmü Halid (radıyallahu anhâ), iltifat-ı ilahîye mazhar olan ve kendisine cennet müjdesi verilmiş on sahabeden biri olan Zübeyr ibn-i Avvam (radıyallahu anh) ile nikâhlanarak dünya evine girdi. Allah (cellecelâluhû), onlara iki oğlan çocuğu ihsan etti. Efendimiz’den birkaç hadis rivayetinde bulunan Ümmü Halid (radıyallahu anhâ) ömür sermayesini, ebedî saadete ulaştıracak güzel amellerle süsleme azmi içinde tüketti.