Ümmü Hakem Binti Zübeyr (r. anha) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 4 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Ümmü Hakem Binti Zübeyr (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

    Ümmü Hakem (radıyallahu anhâ), insanlığa huzuru, saadeti,hak ve hakikati getirmek için gönderilen, “Rahmetenlilâlemin”unvanıyla âlemlere rahmet güneşi olarak tulû eden Peygamber’in (aleyhisselâm) yakın akrabalarından (amcası) Zübeyr ibn-i Abdulmuttalib’in kızıdır.Neseben Efendimiz’e yakınlığının yanında, O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) lâhutî âlemlere olan hidayet çağrısına da müspet cevap vererek, Müslüman olup Resûlullah’a ebedi yakın olma yolunu bulmuştur. Müslüman olduğu dönem, birçok kimsenin Allah ve Resûlü’ne cephe aldığı zamana tevafuk ettiği için o da diğer çilekeşler gibi çile ve sıkıntılardan nasibini almıştır.

    Ümmü Hakem (radıyallahu anhâ), dışarıdaki sıkıntılara göğüs germeye çalışırken evininin içindeki sorumlulukları da onu yıpratıyordu.Evin içinde yardım edecek birileri olsa belki biraz nefes alacaktı. Bununla alâkalı bir hatırasını kendisi şöyle anlatıyor:“Allah Resûlü’ne esirler getirilmişti. Ben, Resûlullah’ın kızı Fatıma kardeşime gittim. (Allah Resûlü’nden biz de birer tane esir hizmetçi isteyelim, dedik.) Onunla birlikte Nebi Aleyhisselâm’a geldik. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı halimizi arz ederek, işlere yetişemediğimizi, yorgun ve bitkin düştüğümüzü arz ettik. Bize de, esirlerden bir hizmetçi verilmesi için ferman buyurmasını rica ettik. O şerefli Nebi (aleyhisselâm), bu talebimize karşı şöyle dediler:
    – Bedir’in yetimleri, esir alma hakkında sizi geçtiler. Fakat, ben size bundan daha hayırlı bir şey söyleyeceğim:
    – Her namazın arkasından 33 defa tesbih, 33 defa tahmidde bulunarak, 33 defa da tekbir getirirseniz ve ‘La ilahe illallâhu vahdehu lâ şerike leh lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ küllü şey’in kadîr’ derseniz bu sizin için esir hizmetçi almaktan daha hayırlıdır.Ümmü Hakem (radıyallahu anhâ), Allah Resûlü’nden aldığı bu tavsiye üzerine hizmetçi talebinden vazgeçmiş ve Allah’ın zikri ile daha fazla meşgul olmaya başlamıştır.