Ümeyye Binti Kays (r. anha)nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 25 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Ümeyye Binti Kays (r. anha) kimdir?

Ümeyye (radıyallahu anhâ), Kays ibn-i Ebu’s-Sayt’ın kızıdır. Re sûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) insanlığa rahmetiyle, lütfuyla, merhametiyle,ihsanlarıyla, sonsuz niamatıyla kullarına müteveccih olan Zat-ı Akdes’e yönelme davetini yapmaya başladığı zaman,Ümeyye’nin çocukluktan çıkıp genç kızlığa adım attığı döneme rastlar. Allah Resûlü’nün daveti ona ulaştığında, günah, isyan, nisyan
    onun semtine bile uğramamış; Ümeyye, tertemiz kalbini bütünüyle bu davet esintilerine açmış, iman kervanına katılmıştı.Resûlullah (aleyhisselâm) Medine’ye hicret edince, Ümeyye (radıyallahu anhâ) de hicret etti.Allah Resûlü’ne biat eden erkekler gibi hanımlar da grup grup gelip biat ediyorlardı. Her şeyleriyle Allah ve Resûlü’ne bağlılıklarını ve bu uğurdaki sadakatlerini biatle gösteren o sadık kimseler arasında Ümeyye (radıyallahu anhâ) de vardı.Peygamberimiz (aleyhisselâm) ile müşrikler arasında yapılan Hudeybiye Anlaşması’ndan sonra, Yahudiler bazı Arap kabilelerini Medine’ye baskın yapmaları için kışkırtıyorlardı. Resûlullah bunu öğrenince, onlardan önce harekete geçerek Yahudilere ani bir baskın yapmak için Hayber’e doğru yola çıktı. Ebu’l Hakem’in rivayetine göre, Ümeyye (radıyallahu anhâ) hadiseyi şöyle anlatıyor:“Ben Gıfarlı hanımlarla birlikte (kendi kabilesi) Resûlullah’a geldim ve ona ‘Yâ Resûlallah! Biz de seninle birlikte Hayber’e gitmekistiyoruz. Böylece yaralılara bakar, gücümüz yettiğince Müslümanlara yardım ederiz.’ dedik. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Allah’ın bereketine bak, diye sevindi. Ve onunla birlikte savaşa çıktık. Ben yaşı küçük bir genç kızdım.
    Resûlullah (aleyhisselâm) devesinin üzerindeki heybenin gözüne beni yerleştirdi. Allah bize Hayber’in fethini nasip edince, Resûlullah ganimetten bize hediye olarak boncuk ve gerdanlık gibi bazı şeyler verdi. Ben de, boynumdaki bu gerdanlığı almıştım.”Ümeyye (radıyallahu anhâ), bu gerdanlığı boynundan hiç çıkarmadı ve Resûlullah’ın kendisine Hayber ganimeti olarak verdiği bu gerdanlıkla gömülmeyi vasiyet etti.