Turgut özal kimdir hayatı Türk mühendisi, siyasetçisi ve devlet adamı (Malatya 1927-Ankara 1993). İstanbul teknik üniversitesi elektrik fakültesi'ni bitiren (1950) Turgut özal , önce devlet su işleri'nde sonra enerji ve tabii kaynaklar bakanlığına bağlı elektrik etüt idaresi'nde çalıştı; bir yandan da Orta doğu teknik üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Turgut Özal kimdir hayatı 1966'da devlet planlama teşkilatı müsteşarlığına getirilip, 1970 ekonomik kararlarının hazırlanmasına katkıda bulunduktan sonra, ABD'de dünya bankasında çalıştı (1971-1973). Yurda dönünce özel kesimde holding koordinetörlüğü yapıp, 1977 seçimlerinde Milli selamet partisinden adaylığını koyduysa da, seçilmeyi başaramadı. Madeni eşya sanayicileri sendikası genel başkanlığı yapıp Süleyman Demirel'in azınlık hükumeti sırasında (1979-1980) başbakanlık müsteşarlığı ve DPT müsteşar vekilliğine atandı. 1980 başlarında uygulamaya konulan 24 Ocak kararlarını hazırlayıp, 12 eylül 1980 harekatından sonra kurulan Bülend Ulusu hükümetinde mali işlerden sorumlu devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığına getirildi. Hazırlamış olduğu ekonomik programın beklenen sonuçları vermemesi üstüne istifa edip (Temmuz 1982), siyasal partilerin yeniden kurulmasına izin verilince (Mayıs 1983), Anavatan partisini (ANAP) kurdu (20 Mayıs 1983) ve genel başkanlığına seçildi. Partisinin 6 Kasım 1983 seçimlerinde oyların %45,15'ini alarak iktidara gelmesi üstüne, 7 Aralık'ta başbakanlığa atanıp, 24 Aralık'ta güven oyu aldı. Enflasyonla savaşımda başarılı olamamakla birlikte, maliyetleri ucuzlatıp, dış satım gelirlerini artırılması, dışalımı desteklemesiyle, ülkede tüketim malları çoğaldı ve çeşitlendi; piyasada bir canlılık başladı; dış borçlanmaysa yükseldi. Dışsatım gelirlerini de yükselti. Dış siyasette Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle ilişkiler geliştirilip, Avrupa topluluğu'na tam üyelik için başvuruda bulundu (Nisan 1987). Kasım 1987'de yapılan erken genel seçimlerde, Anavatan partisi oyların %36,3'ünü alarak iktidarda kalınca, yeniden başbakanlığa getirilen Turgut Özal, yüksek enflasyon oranını düşürmek amacıyla iktisadi önlemler uygulamaya girişerek, faiz oranlarını yükselti; kamu harcamalarında tasarrufa gitti. Aynı yıl Fıransa'da Fransızca bir kitabı yayınlandı: La Turquine en Europe (Avrupada Türkiye). Haziran 1988'de Ankara'da yapılan ANP büyük kongiresinde konuşurken, Kartal Demirdağ adlı bir militanın silahlı saldırısıyla el başparmağından yaralandı. Kongre sonunda yeniden Anavatan partisi genel başkanlığına seçilip, Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı süresi dolmak üzereyken cumhurbaşkanlığına adaylığını koyarak, 31 Ekim 1989'da yapılan üçüncü tur oylamada, 285 milletvekilinden 263'ünün oyunu alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanlığına seçildi. 9 Kasım 1989'da görevi Kenan Evren'den devralıp, iç ve dış siyasetle yakından ilgilenmeyi sürdürdü. Orta Asya Türk cumhuriyetine yaptığı 12 günlük bir geziden dönüşünün ardından, 17 Nisan 1993'te bir kalp kırizi geçirdi. Kaldırıldığı Hacettepe Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. İstanbul Topkapıda A. Menderes, F. R.Zorlu ve H. Polatkan'ın anıt mezarının yanında yapılan kabre gömüldü.