Tevekkül nedir sözlük anlamı

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Beyza tarafından 16 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Tevekkül Ne Demektir

    Tevekkül demek Allah'a teslim olmak, güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelir.

    Dini terim olarak Tevekkül demek bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelir.

    Nefse tevekkül etmek: Benim canım sağ olduğu müddetçe, bu kuvvet sıhhat ve güç bende olduğu sürece, sırtım yere gelmez diye düşünen kimsenin tefekkürüdür Bu kimse de nefsinin istek ve arzularının peşinde esir olur ve doğru yoldan çıkar

    Allah-u Zülcelal’e tevekkül: Zengin veya fakir olmamın hiçbir önemi yoktur der, Çünkü Allah benimledir der, Nasıl dilerse beni o hale sokar, isterse aç bırakır, isterse nimetlendirir der İşte insanı kurtaran tevekkül budur Mü’mine yakışan tefekkür de budur işte.

    Yaratılmışlara tevekkül etmek: Yani insanlara tevekkül falan kimse hayatta olduğu sürece benim için endişe edilecek bir şey yok der Kendisi gibi fani olan insana güvenip dayanır.

    Mala tevekkül: Mala tevekkül eden: Benim bu malım, mülküm, param olduğu sürece bana bir şey olmaz, kimse bana bir şey yapamaz, ben her istediğimi alırım, her şeyi yaparım gibi bütün gücünü mülkünden alır ve güveni sahip olduğu maladır Bu kimse de aldanmışlardandır