Tevekkül demek Allah'u Teala'ya teslim olmak, güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelir. Dini terim olarak Tevekkül bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah’u Azze ve Celle'den beklemek anlamına gelir. Nefse tevekkül etmek; Benim canım sağ olduğu müddetçe, bu kuvvet sıhhat ve de güç bende olduğu sürece, sırtım asla yere gelmez diye düşünen kimsenin tefekkürüdür. Bu kimse de nefsinin istek ve de arzularının peşinde esir olur ve doğru yoldan çıkar. Allah’u Azze ve Celle'e tevekkül: Zengin yada fakir olmamın hiçbir önemi yoktur der, Çünkü Allah'u Teala benimledir der, Nasıl isterse beni o hale sokar, isterse aç bırakır, isterse nimetlenirdir der İşte insanı kurtaran tevekkül budur. Bir Mü ’mine yakışan tefekkür de budur işte. Mala tevekkül: Örneğin benim bu param, malım, mülküm olduğu sürece bana bir şey olmaz, kimse bana bir şey yapamaz ve ben her istediğimi alıp, her şeyi yaparım gibi bütün gücünü mülkünden alır ve de güveni sahip olduğu maladır. Bu kişi de aldanmışlardandır. Yaratılmışlara tevekkül etmek: Örneğin insanlara tevekkül falan kimse hayatta olduğu sürece benim için endişe edilecek bir şey yok der Kendisi gibi fani olan insanoğluna güvenip dayanır.