Tekbir ve salavat kavramları hakkında bilgi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 15 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Tekbir ve salavat kavramlar

    Tekbir ve salavat, günlük hayatımızda çok kullandığımız önemli iki kavramdır. Tekbir, Allah’ı (c.c.) yüceltmenin, salavat ise Hz. Muhammed’e (s.a.v.) olan sevgi ve saygının dile getirildiği sözlerin adlarıdır. Bu sözler hangi durumlarda, nasıl söylenir ve bu sözlerin anlamları nelerdir?


    Sözlükte “yüceltmek, büyük olduğunu kabul etmek” anlamındaki tekbir; dinî terim olarak Allah’ın (c.c.) büyüklüğünü, yüceliğini
    anmak için söylenen ve “Allah (c.c.) en büyüktür.” anlamına gelen “Allahu Ekber” ifadesidir. İslamiyet’te namaz, hac, kurban gibi ibadetlerde; gündelik hayatta çeşitli vesilelerle Allah’ın (c.c.) gücünün ve yaratılıştaki mükemmelliğin görüldüğü her yerde tekbir getirilir.
    Her gün beş vakit namazdan önce okunan ezan da tekbir lafızlarını içerir. Tekbirin bayramlarda özel bir yeri vardır. Genelde bayram namazlarına gidilirken tekbir getirilir. Bayram namazından sonra okunan hutbeye de tekbirlerle başlanır. Kurban kesilirken de besmeleden sonra tekbir getirilir.

    Salavat, sözlükte “dua, tazim, rahmet” anlamlarına gelmektedir. Dinî terim olarak Hz. Peygamber’i (s.a.v.) anmak ve onun Allah (c.c.) katındaki derecesinin daha da yüceltilmesi için yapılan dua cümlesidir. Buna salât-ü selam da denir. Hz. Peygamber’in adı anıldığında ona salavat getirilir. Peygamberimize (s.a.v.) salavat getirme; ona olan bağlılığı belirtme, ona karşı sevgi ve hürmeti arz etme anlamına gelir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de: “Allah ve melekleri, Peygamber’e çok salavat getirirler. Ey müminler! Siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (13) buyrulmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) de “Kıyamet günü insanların bana en yakını, bana en çok salavat getirendir.”(14) buyurmuştur. Müminler, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) olan sevgi, saygı ve bağlılıklarını belirtmek ve onu model olarak benimsediklerini açıklamak üzere salavat getirirler. Biz de sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) ismi anıldığında ona salavat getirmeliyiz.