Teheccüd Namazı Nedir Ve Nasıl Kılınır?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Eylül tarafından 28 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Teheccüd namazı, yatsı namazının ardından uyumadan yada bir miktar uyuduktan sonra gece bir vakti kalkılıp kılınan bir nâfile namazına denir. Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

    Diğer bir hadis-i şerif de,
    buyrulmuş olması gece kılınan nâfîle namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir.

    Bunun gibi sözlü teşvikleri yanında fiilen de Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem’in bu namazı sürekli kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir [İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 467-468].

    Bazı rivayetlerde, Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem’in, yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir.
    [Müslim, Salatü’l-müsafirin, 26 (181-202]

    Teheccüd namazı kılacak bir kimse, (niyet ettim Allah rızası için teheccüd namzı kılmaya) diyerek niyet edebilir. Teheccüd namazının 2 rek’atla 8 rek’at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla beraber, dileyen kişi daha çok da kılabilir. Bu durumda 2 rek’atta bir selam vermek daha faziletli olmakla beraber, 4 rek’attada selam verilebilir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 468-469).


    2 rek’attan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamış ise, gene niyet etmek gerekmez. 4 rek’at olarak kılındığında, 2. Rek’at sonunda teşehhüd için oturulduğunda “Tahiyyat”tan sonra “Salli” ve “Barik” duaları okunur. 3. Rek’at için ayağa kalkındığında evvel“Sübhaneke” okunur, euzü besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur.