Dua Taziye ve başsağlığı duaları nelerdir?

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Taziye ve başsağlığı

Hem ölen insana hem de geride kalan yakınlar karşı yerine getirilmesi gereken bir görev de taziyedir. Taziye sabra teşvik etmek demektir. Yakınını kaybeden bir kimseye sabretmesini, Allah'ın sabrına karşı ecir vereceğini, hepimizin Allah'a ait olduğumuzu ve tekrar ona döneceğimizi söylemekle, bu vazife yerine getirilmiş olur. Taziyede bulunmak müstehaptır. Taziyeyi, evde bulunan kadın erkek; aile halkını, yakın akrabaları, büyükleri küçükleri kapsayacak şekilde yapmak müstehaptır. Ancak genç kadınlara taziye yapılmaz. Onlara sadece kadınlar ve mahremleri taziyede bulunur.

Taziye Duası

Taziye sözlerinde bir sıralama ve kısıtlama yoktur. Hangi sözlerle teselli ve sabır tavsiye işi olabiliyorsa, taziye olur. Alimler şu sözlerle taziye verilmesinin müstehap olduğunu söylemiştir:

أَعْظَمَ اللهُ أَجْرَكُم، وَأَحْسَنَ عَزاَئَكُم وَغَفَرَ لِمَيِّتِكُم

"A'zamallahu ecreke ve ahsene azake ve gafere li-meyyitike."

Manası: "Allah mükafatını büyütsün, güzelce bir sabır versin. Ölüne mağfiret etsin."

Taziyede okunacak ayetler

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

Ayetlerin anlamı

Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin. Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir. Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz. Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler .İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır…