Taklidi ve Tahkiki İman Nedir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 6 Nisan 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Taklidi ve Tahkiki İman

    Peygamberleri taklit ederek elde edilen iman istidlali imandır. Zira burada taklit yolu ile iman eden kimse, Peygamberlerin Allah Teala'dan getirdikleri şeyleri tebliğ etme hususunda doğru olduklarını deliliyle bilmektir. Allah Sübhanehü'nun mucizelerle tastik etmiş olduğu bir kimse elbette doğru olacaktır. Peygamberler de mucizelerle desteklenmişlerdir, binaenaleyh hepsi doğrudurlar. İtibara alınmayan taklit ise, iman hususunda sadece ataların taklit edip, Peygamberlerin doğruluğuna ve tebliğlerinin haklılığına hiç bakılmamasıdır. Bu tür bir iman birçok alim nezdinde muteber değildir. (Mektûbât, 1. cilt, 272. Mektup)

    Taklidi iman, iman esaslarının aile ve çevreden öğrenildiği kadarıyla, delilsiz bir şekilde kabul edilmesiyle elde edilen zayıf bir imandır. Böyle bir imana sahip olanlar birçok günahlara girebilir, çok vesvese ve şüphelere düşebilirler ve hatta -Allah korusun- küfre de kolaylıkla girebilirler.

    Tahkiki iman ise, iman hakikatlerini delil ve isbatlarıyla birlikte ilmen öğrenip kalben tasdik etmekle elde edilen ve her delil ile daha da kuvvetlenen sağlam bir imandır. Her yerde ve her şeyde tevhide dair delilleri göre göre bütün kainatı bir Kur’an gibi okur, Allah’ı görür gibi iman eder hale gelir. Böyle tahkiki bir iman sahibine binler şüphe orduları hücum etse hiç sarsılmaz, şübheye düşmez. Böyle kuvvetli bir iman son nefeste de şeytana mağlup olmaz. İşte Kur’an baştan aşağıya böyle tahkiki bir imanı ders vermektedir.
    İslam alimleri, herkesin imanını kuvvetlendirmesinin farz-ı ayn olduğunu söylemişlerdir.

    taklidi-ve-tahkiki-iman-nedir.