Soru Taassup Nedir?

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Adile tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Sözlükte yâkalamak, kuşâtmak, sarmak’, ‘bâğlamak’ ânlamındaki asb (usûb) kökünden türeyen ve de ‘kendi soyuna yardım etmek, körü körüne bağlanmak’ manasına gelen taassup, genelde asabiyetle eş anlamlı kabul edilir.

    Bâşlangıçta “kâbile taassubu” ânlamında kullanılan asabiyet, gittikçe daha geniş bir etnik ve siyasal içerik kâzanırken Bâtı dillerinde “fanatizm” Türkçe ’de “bağnazlık” kelimesiyle karşılanan tâassup din, düşünce, siyaset, milliyet gibi birçok alanda koyu bir muhafazakârlığı, değişik anlayışları aşağılayıp yok etme eğilimini, farklılıklara karşı katı bir hoşgörüsüzlüğü ifade eden bir terim haline gelmiştir.

    Hepimiz Allah’u Azze ve Celle'e karşı sorumluyuz. Sorumluluğumuz Kur’an-ı Kerim’e göre olacaktır.Allah’u Azze ve Celle “Bu Kur’an en doğru yola iletir” (İsra 17/9) buyurmaktadır. Bu sebeple birbirimizi Kur’an-ı Kerim‘e göre denetlemeli ve O’na göre eleştirmeliyiz. Kur’an yerine kişileri, cemaatleri veya tarikatları esas alarak kendimize bir yol çizer, insanları ona göre eleştirirsek bu Kur’an’a aykırı olur. Çünkü Kur’an’da Hz. Peygamber dışında herhangi bir kişiye, cemaat veya tarikata tabi olma diye bir şey yoktur.

    Müslümânların mensup olduğu hâk mezhepler vârdır. Bunlâr Kur’an ve Sünneti, bulundukları şartlara, bilgi ve de becerilerine göre yorumlamışlardır. Bunlardan biri diğerini tenkit ederken dayandığı delilleri ve karşı tarafın hatalarını ortaya koymuşlârdır. Hatanın kendilerinde olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurdukları için de saldırgan olmamışlardır. Eğer eleştirdikleri konu bir âyet yada sahih hadisin açık hükmüne dayanmıyorsa karşı tarafın görüşünü benimsemediklerini gerekçeler göstererek ortaya koymuşlardır.