Şükür secdesi ve namazı aynı mıdır? Şükür; Her türlü nimetin kıymetini bilip nimeti vereni yani Yüce Allah'a teşekür etmekktir. Şükür secdesi bir nimete kavuşmaktan veya bir sıkıntı ve musîbetten kurtulduğu zaman namaz gibi kıbleye karşı tekbir alınarak tilavet secdesi gibi yapılan bir secdedir. Şükür namazı ise bir nimete kavuşmaktan veya bir sıkıntı ve musîbetten kurtulduğu için Allah rızası için iki veya fazlada kılınan bir nafile namazdır. Ebu Bekre (r.a)'den rivayete göre,PeygamberEfdendimiz (s.a.v) sevindirici bir haber aldığı vakit veya kendisine bir müjde verildiği zaman secdeye kapanırdı." Şükür namazı, nafile namazlardan biridir. Bu namazı sıkıntıdan, musibetten, ve belâ kurtuduğu zaman, Yüce Allah'a olan şükrümüzü dile getirmek için kılınan bir namazdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'ın de ara sıra bu namazı kıldığı bildirilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Allah'ın daveti üzerine Miraca yükseldi. Miracın ilk basamağı olan Kudüs'e, Mescid-i Aksâ'ya uğradı. Orada iki rekat şükür namazı kıldıktan sonra göklere yükseldi. Bedir Savaşı bütün dehşetiyle devam ediyordu. Yıllarca Peygamberimize ve Yüce her türlü eziyeti ve işkenceyi yapan, İslam'ı yok etmek için her türlü yolu deneyen Ebu Cehil'in öldürüldüğü haberini alır almaz, Peygamber Efendimiz (s.a.v) hemen iki rekât şükür namazı kıldı. Ebu Dâvud'un rivâyetinde bu mevki Azvera diye açıklanır. Burası Cuhfe tepesi olup üzerinden Mekke-Medine yolunun geçtiği, Mekke'ye yakın bir yer olduğu belirtilir. verdi. Ben de Rabbim için şükür secdesine kapandım. Sonra başımı yerden kaldırıp, ümmetim lehinde tekrar (mağfiret için) talepte bulundum, bana ümmetimin üçte birini daha verdi, ben de Rabbime şükür secdesinde bulundum. Sonra başımı kaldırdım ümmetim için tekrar talepte bulundum, bana ümmetimin son üçte birini de verdi, ben de Rabbime şükür secdesine kapandım."(Ebû Dâvud, Cihâd 174, (2775).)