YUNUS EMRE; ''söz ola kese savaşı söz ola kestire başı ,söz ola avlu aşı bal ile yağ ede bir söz..'' Diyerek dil güzelinin nelere güç yetirir olduğunu ifade ediyor yunus emre... kıssadan hisse.. çok eskiden bir kral varmış. Kral bir rüya görüyor,rüyayı gördükten sonra bir sıkıntı basıyor.rahasız oluyor. Bu sıkıntıdan kurtulmak için adamlarına haber veriyor.Kral: ben böyle böyle rüya gördüm diyor. Rüyanın etkisi hala üzerimden gitmedi. Bu rüyayı tabir edecek bilge iyi bir tabirciye ihtiyacım var, diyor. Çevrenin en alim, en bilge tabircisine haber veriyorlar.Tabirci geliyor:nasıl bir rüya gördünün kralım? diyor.Kral rüyayı anlatıyor. Rüyayı anlattıktan sonra tabirci; kralım sizin için çok üzülüyorum diyor.Kral; hayırdır neden üzülüyorsun benim için diyor. Tabirci;efendim sizin aileniz akrabalarınız yakın cevreniz sizden önce ölecek ve siz onlara cok üzüleceksiniz. Sizin için bu yüzden ben cok üzülüyorum diyor.Kralın bir anda morali bozalıyor;gidin kesin sunun başını diyor. Adamın basını kestiriyor adamlarını çağrıyor Kral;bana adam gibi bir tabirci getirin su rüyamı adam gibi tabir etsin. Başka bir tabirci bulup getiriyorlar.Kral yine rüyasını anlatıyor. Tabirci rüyayı dinledikten sonra;efendim sizin için çok seviniyorum diyor. Kral; hayırdır neden benim için seviniyorsun diyor. Tabirci efendim siz akrabalarınızdan, yakınlarınızdan çok yaşayacaksınız. Aynı tabirciyi kral altınlarla ödüllendiyor. İki tabircide aynı şeyleri söylüyor. BİR tanesi ;ailen senden daha önce ölecek sen bunu ızdırabını yasayacaksın. Diğeri ise; efendim siz hepsinden uzun yaşayacaksın diyor.