Soğuk Algınlığının Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 22 Ocak 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Soğuk Algınlığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
    Soğuk-Algınlığı-belirtileri.


    Soğuk Algınlığı

    Soğuk algınlığı, tıp dilinde üst solunum yolu enfeksiyonu diye tabir edilir. Genellikle burun akıntısı, tıkanıklık Soğuk algınlığı semptomları baş gösterir. Bu hastalık ayrıca hapşırma, ateş (özellikle de çocuklarda ), bazen boğza kaşıntısı ya da şişmesi, kuru öksürük (geceleri kötüleşir) yorgunluk ve iştah kaybına neden olur. Bunların çoğu gerçek belirtiler değildir. Bunlar bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin bir parçası ve vücudun hastalıklara (bu durumda soğuk algınlığı virüsü) karşı korunma mekanizmasıdır.
    İnsan vücudu soğuk algınlığını her mevsim olabilir, en sık sonbaharla ilkbahar arasında görülür .

    Belirtileri ve Nedenleri

    Soğuk algınlığı görülme nedeni her zaman virüs etken olur. Soğuk algınlığına 200’den fazla virüsün yol açtığı biliniyor ve 1500 kadar virüs veya virüs kombinasyonunun soğuk algınlığına neden olduğu sanılmaktadır. Çocukların daha önce geçirdikleri enfeksiyonlar sayesinde bu virüslere karşı bağışıklık geliştirme olasılıkları düşük olduğundan soğuk algınlığına ileri derecede yatkındırlar. Genel kanının aksine kışın şapka giymemek, ayakların ıslak kalması, cereyanda kalmak soğuk algınlığına neden olmaz.

    Sürekli uyukluyorsanız, iştahınız yoksa veya uyuma zorluğu çekiyorsanız, burun veya boğazınızdan sarı-yeşilimsi renkte kötü kokulu bir akıntı veya balgam geliyorsa, hırıltılı soluyorsa ve normalden daha hızlı soluk alıp veriyorsanız, göğüs sıkışması duyuyorsanız bunlar en belirgin semptomlardır. Bu belirtiler Geçtikten sonra devam eden yada kötüleşen öksürük varsa; boğazınızda ağrı varsa, yutma güçlüğü varsa veya boğazınız kızarmışsa, boğazınızdaki bezler de şişkinlik varsa, sürekli kulaklarınızda bir uğultu rahatsız ediyorsa ve gece huzursuz bir şekilde uyanıyorsanız, ateşimiz yüksek ise doktora görünmek gerekir

    Ayrıca belirtiler 10 günden uzun sürse de doktorunuza arayın. Bu ikincil sinüs enfeksyonunu akla getir. Not çocuğunu sık sık soğuk algınlığı geçiriyorsa yada devamlı hasta oluyorsa alerji olasılığını düşünün.

    Soğuk algınlığının sebep olduğu olası komplikasyonlar şunlardır: Kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu ve nadiren zatürre..

    Nasıl Önleriz?

    En yaygın olarak elden ele bulaşma görülür (soğuk algınlığı olan çocuk eliyle bulduğunu siler, daha sonra oyun kurumdaki arkadaş verir. Ayrıca hapşırık veya öksürükten Yaylan damlacıklar yapılaşma olur; yada enfekte kişinin oyuncak gibi bir objeye saçılan çıkıp damlacıklar islak olduğu sürece bulaşıcıdır. Kuluçka süresi bir-dört gündür. Soğuk algınlığı semptomlar ortaya çıkmadan belirtiler çıkmadan bir-iki gün önce bulaşır; burun akıntısı geçtikten sonra bulaşma da azalır.

    Nasıl Tedavi Edilir?

    Bilinen tedavisi yoktur fakat belirtileri şu şekilde tedavi edilebilir sen montları şekilde tedavi edilebilir. İlk birkaç gün evde durmanız, Bol bol sıvı alamnızda fayda var. Ayrıca Dinlenilmeli ve mümkünse yatak istirahatinde bulunulmalıdır. Baş ağrısını ve ateşi düşürmek amacıyla bazı ilaçlar da kullanılabilir. Burun tıkanıklığının giderilmesi için tuzlu su veya buhar banyosu etkili olabilir.