Sizce bir peygamberde olması gereken özellikler nelerdir? Defterinize yazınız.

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 17 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Sizce bir peygamberde olması gereken özellikler nelerdir? Defterinize yazınız.


    Peygamberde bulunması gereken özelliklerin başında “doğruluk” gelir. Şu nedenledir ki, peygamberler doğru sözlü olmasalar insanlar onlara inanmazlardı. Ayrıca peygamberler, günah işlememeli, emanete sahip çıkmalı, güvenilir olmalı, yardımsever ve paylaşımcı olmalıdır.


    Peygamberler, Allah'ın (c.c.) insanlar için seçtiği kulları ve elçileridir. Peygamberler, insanlar için en güzel örnektir. Her türlü kötü davranıştan da uzak dururlar. Allah (c.c.) peygamberlerin insanlar tarafından örnek alınmasını ister. Peygamberlerin diğer insanlara göre mutlaka sahip olması gereken özellikleri vardır. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

    Doğru Olmak (Sıdk)
    Peygamberler doğru sözlü insanlardır. Eğer bir insan doğru sözlü olmaz ise diğer insanlar onun getirdiği haberlere inanmazlar. Bu
    sebeple peygamberler asla yalan söylememişlerdir

    Güvenilir Olmak (Emanet)
    Peygamberlerin en önemli özelliklerinden birisi olan emanet, güvenilir olmak demektir. Peygamberler her zaman ve her yerde güvenilir olup kutsal görevlerini yerine getirirken emanete uygun davranmışlardır. Hem insanların emanetlerini hem de Allah’ın (c.c.) emaneti olan mesajları hakkıyla korumuşlar ve insanlara ulaştırmışlardır. Peygamberlere inanmayanlar dahi onların güvenilir insan olduklarını kabul etmişlerdir.


    Akıllı ve Zeki Olmak (Fetanet)
    Peygamberlik görevi, Yüce Allah tarafından verilmiş zor ve sorumluluk isteyen bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek olan peygamberlerin insanları ikna etmeleri için akıllı ve zeki olmaları gerekir. Akıllı ve zeki olan peygamberler, Allah’tan (c.c.) aldıkları mesajları anlamış ve insanlara en güzel şekilde anlatmışlardır. Peygamberler, kendilerine sorulan sorulara zekice cevap vermişler ve getirdikleri çözümler ile insanların doğru yolu bulmalarına yardımcı olmuşlardır.

    Günah İşlemekten Korunmuş Olmak (İsmet)
    Günahsızlık, temizlik, korunmuşluk anlamlarına gelen ismet; Yüce Allah’ın, peygamberlerini gizli ve açık her türlü günahtan koruması demektir. Peygamberlerin küçük hataları dahi Yüce Allah’ın uyarmasıyla hemen düzeltilmiştir. Peygamberler de bizim gibi bir insandır. İnsanlara örnek olama sorumluluğunu taşıyan peygamberler bu konuda çok büyük dikkatli davranmışlar, hatalardan ve günahlardan korunabilmek için Allah’tan (c.c.) daima yardım istemişlerdir. Allah’tan (c.c.) Aldığı Mesajları Olduğu Gibi İnsanlara Bildirmek (Tebliğ) Peygamberlerin gönderiliş gayelerinden biri de tebliğdir. Tebliğ; ulaştırma, duyurma anlamlarına gelir. Terim olarak ise peygamberlerin Allah’tan (c.c.) aldıkları vahyi eksiksiz olarak insanlara duyurmasıdır.