Şeytanın ölüm anındaki aldatmacaları nelerdir Anlatıldığına göre zahidlerden biri olan Ebu Zekeriyya ölüm döşeğine düştüğü zaman dostlarından biri yanına geldi ve "La ilahe illahlah Muhammedu'r Resulullah ' kelimeyi tevhidini ona telkin etti . Zahid Zekeriya bu kelimeleri tekrarlamadığı gibi yüzünü de başka tarafa çevirdi . Dostu kelime-i tevhidi ikinci kez telkin etti ama o yine yüz çevirdi . Üçüncü kez telkin etti Ebu Zekeriya , -Hayır , söylemiyorum , dedi . Dostu onun imansız gideceğine endişelenmişti. Aradan bir saat gibi zaman geçtikten sonra Ebu Zekeriya kendine geldi , gözlerini açtı . Ebu Zekeriya , -Sizler bana bir şey söylediniz mi ? dedi. Etrafındakiler , -Evet , sana 3 kere kelimeyi şahadeti ve kelime-i tevhidi 3 sefer söyletmeye çalıştık ancak ilk 2 seferde yüzünü çevirdin , 3. sündede "hayır söylemem " dedin, diye anlattılar . Ebu Zekeriya bu durum şöyle izah etti : -Ben sekerat halindeyken iblis Aleyhillane içi suyla dolu bir kadehle yanıma geldi ve sağ tarafımda durdu . Elindeki kadehi sallayarak , " su istiyormusun ? " dedi . Ben " Hayır " dedim ve ondan yüz çevirdim . Bu sefer " İsa Allahın oğludur , de sana bu suyu vereyim " dedi , ben yine ondan yüz çevirdim sonra ayaklarımın tarafına geçti ve bana aynı şeyleri söyledi . 3. defasında bana , " Allah yoktur ! de " dedi . Ben ise , " Hayır bunu söylemem " dedim. Bunun üzerine elindeki kadehi eyere atarak arkasını dönüp gitti . Ben o sırada şeytanı tersliyordum , sizleri değil ! Ben şehadet ederimki Allah'tan başka ilah yoktur ve ben yine şahadet ederimki Muhammed O'nun kulu ve Resulüdür " .